середа, 22 квітня 2020 11:47

Українські військові зайняли переправу в Криму

Українські військові зайняли переправу в Криму
Українські військові брали Чонгарські укріплення за допомогою бронепотягів Фото: wikipedia

Армія УНР форсувала Сиваш і звільнила від більшовиків першу вузлову станцію Криму Джанкой 22 квітня 1918-го. Наступ був складовим великої Кримської операції.

Українці мали вибити більшовиків із півострова, встановити там українську владу та взяти під контроль Чорноморський флот. Командування військами здійснював полковник Петро Болбочан.

За декілька днів до того, німецькі війська, що були союзними УНР, розпочали бої на Перекопі та вибили "червоних" із Армянська. Українці зайняли Мелітополь, а 21 квітня Новоолексіївку - останню станцію перед Чонгарським мостом. До його оборони більшовики підготувалися набагато краще. Облаштували позиції далекобійної артилерії, яку зняли з севастопольських фортів, установили бетоновані кулеметні лінії та замінували залізничний міст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили відео про звільнення Криму українцями

Спочатку Болбочан планував брати укріплення за допомогою моторних човнів та висадки десанту, але зрозумівши, що ворог не володіє інформацією про дійсний стан речей на фронті та сили українців, вирішив атакувати безпосередньо залізницею.

Із настанням темряви, перша сотня 2-го Запорозького полку під командою сотника Зелинського на мотодрезинах переїхала замінований міст та знешкодила вибухівку. Згодом туди увірвалися 2 українські бронепотяги, що вогнем посіяли паніку серед більшовиків, які не встигли приступити до оборони. Весь 2-й полк перейшов міст, а решта військ висадилася на моторних човнах, швидко зайнявши ворожі укріплення.

Захоплення переправи до Криму та більшовицького арсеналу дали можливість для подальшого швидкого наступу вглиб півострова. Після захоплення Джанкоя за декілька годин, у місті сформувалися 3 похідні групи, що рушали на Сімферополь, Євпаторію та Феодосію. Врешті українські воїни виконали усі поставлені урядом завдання - Чорноморський флот було оголошено флотом УНР. Однак уже 26 квітня німці пред'явили Болбочану ультиматум. Наказали здати зброю та вийти з Криму.

Полковника армії Української Народної Республіки Петра Болбочана заарештували 10 червня 1919-го за наказом головного отамана військ УНР Симона Петлюри. 28 червня 1919-го о 22:00 на станції Балин біля Кам'янця-Подільського Болбочана розстріляли "за злочинну діяльність проти уряду УНР і спробу самовільного захоплення влади".

Зараз ви читаєте новину «Українські військові зайняли переправу в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути