четвер, 07 вересня 2023 05:30

Українці виграли триденний бій

Українці виграли триденний бій
Бійці УПА розбили німців у триденному бою Фото: pershyj.com

7 вересня 1943 року вояки УПА розпочали бій із нацистами біля села Радовичі – тепер Ковельського району Волинської області. Став одним з найбільших боїв УПА на Волині.

За кілька днів до початку вояки Поліської січі билися з польськими загонами Армії Крайової та польською "самообороною". У місцях боїв з'явилися німецькі підрозділи. 7 вересня рота нацистів потрапила в засідку УПА, організовану сотнями Леоніда Повідзона "Байди" та Тихона Зінчука "Кубика". Німці втратили п'ятьох вояків, ще 11 потрапило в полон.

8 вересня задля ліквідації УПА німецьке командування направило з Ковеля каральну експедицію із 470 піхотинців. Вони мали три броневики й бронепотяг. Повстанським з'єднанням групи "Турів" керував Олексій Шум "Вовчак". Група налічувала 1 тис. бійців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійці УПА розбили ворожий конвой

Запеклі бої з артилерійськими обстрілами тривали дві доби. Повстанці вивели з ладу бронепотяг, знищили 75 гітлерівців, поранили кількасот і захопили трофейну зброю. З боку УПА загинули 40 вояків.

Попри фактичну перемогу 9 вересня повстанці відійшли вглиб лісу. Для продовження боїв їм не вистачало зброї та набоїв. Нацисти ж, боячись штурму Ковела, запровадили в місті особливий стан.

У ніч на 19 серпня 1942 року бійці Поліської Січі провели успішну Шепетівську диверсійну військову операцію проти гітлерівців. Захопили припаси та визволили бранців.

Ще 15 серпня 1942-го командир січі Тарас Бульба-Боровець звернувся з листом до рейхскомісара Еріха Коха. Вимагав лояльного ставлення до українців, припинення репресій, заборони продовольчих реквізицій, звільнення із в'язниць представників національних українських організацій. Але у відповідь терор із боку нацистів лише посилився.

Зараз ви читаєте новину «Українці виграли триденний бій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути