середа, 15 липня 2020 10:36

Українці розірвали угоду з Москвою

Українці розірвали угоду з Москвою
Отаман Зелений (у центрі) розірвав Переяславський договір. Удруге це зробив 1992 року лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл - скасував присягу московському цареві, дану Богданом Хмельницьким, частиною старшини та козацтва Фото: medium.com

Трипільський отаман Данило Терпило – Зелений скасував Переяславську угоду з Московією 15 липня 1919 року. Зачитав відповідний маніфест у центрі Переяслава перед козаками, міщанами та духовенством.

У Росії Переяславська рада, скликана гетьманом Богданом Хмельницьким 1654 року, завжди трактувалася як "возз'єднання" України з Росією. Але криваві події революції 1917-1921 років учергове показали суть цього "возз'єднання".

1919 року отаман Зелений, не згодний з курсом Директорії УНР, вирішив підтримати радянську владу. Однак агресія більшовиків, захоплення ними Києва та грабунок селян Київщини продзагонами повернули його на антирадянський шлях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик пояснив, навіщо перейменували Переяслав

Проти отамана кинули до 20 тис. червоних солдатів, які захопили Трипілля. Українські повстанці були змушені відступити до Переяслава, де отаман, під схвальні вигуки українців, і розірвав давню угоду. Тоді його сили складали близько 30 тис. повстанців.

Уже наступної доби між ними та більшовиками розпочалася багатоденна битва, однак спроби Зеленого відбити Трипілля зазнали невдачі. У вересні 1919 року отаман із військами перейшов на бік Директорії, а згодом вів бої з денікінцями.

Зеленого тяжко поранили під Каневом. Він помер наприкінці листопада у селі Стрітівка на Київщині. Поховали у Трипіллі.

18 січня 1654 року на Переяславській раді козацької верхівки на чолі із Богданом Хмельницьким, було узгоджено перехід під протекцію Московського Царства. На раді не було підписано жодного документа. Документальне затвердження це рішення отримало лише у Березневих статтях (березень 1654-го).

Хмельницький та Олексій I мали абсолютне різне уявлення про "протекцію": московський цар розумів це як дозвіл на присвоєння територій, оскільки був вихований на азіатській моделі правління. Богдан Хмельницький, який донедавна був підданий європейському двору та вихований на європейській формі юрисдикції - як тимчасову допомогу у скрутний момент. Точні рішення Переяславської ради були втрачені та змінені. Оригіналу документа про "возз'єднання" Москва ніколи не показувала, очевидно, його не існує, або зміст надто відрізняється від трактованого.

Зараз ви читаєте новину «Українці розірвали угоду з Москвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути