вівторок, 01 січня 2019 23:13

Вчені встановили причину зникнення давньої цивілізації

Вчені встановили причину зникнення давньої цивілізації
Давня держава Аккад зникла через сильну посуху. Фото: wikipedia.org

Дослідження сталагмітів в Ірані показало, що причиною зникнення давньої держави Аккаду могли стати наймогутніша посуха і пилові бурі.

Сталагміти складаються з "річних кілець", чия товщина, хімічний та ізотопний склад безпосередньо відображають те, як багато води потрапляло в печеру в різні епохи їх формування, повідомляє IFLScience.

Коли команда під керівництвом доктора Стейсі Керолін з Оксфордського університету вивчала сталагміт з печери Гол-е-Зард в іранських Альбурскіх горах. Він утворився в період між 5200 і 3700 років назад. Дослідники побачили, що приблизно 4200 років тому відбулися різкі кліматичні зміни.

Вчені виявили різкі скачки кількості магнію в порівнянні з кальцієм 4510 і 4260 років назад. Ці зміни тривали 110 і 290 років. Мала кількість кальцію говорить про те, що води було недостатньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У розграбованій гробниці знайшли життєпис давнього правителя

Давні аккадці ніяк не могли впливати на такі віддалені печери.

"Ми давно підозрювали, що в цей час відбулася кліматична катастрофа, що одночасно занапастила не тільки шумерів, але і давньоіндійську і єгипетську цивілізації. Доказів цього, крім деяких суперечливих знахідок на березі Червоного моря і Оманської затоки, у нас не було", – пише Стейсі Керолін.

Відкладення Червоного моря і Оманської затоки раніше використовувалися для того, щоб припустити, що в Західній Азії в цей час був хоча б один великий посушливий період, але їх датування було занадто неточним. Сталагміти, з іншого боку, дають датування з похибкою 31 рік.

Стан сталактитів і сталагмітів свідчить про раптове і різке зменшення рівня опадів. Ця посуха тривала більше трьох сотень років, що збігається за часом з початком ери відродження Месопотамії і появи Вавилонії.

Дослідник Мартін Уортінгтон із Кембриджа вирішив відродити аккадську мову. Нею користувалися народи Стародавньої Месопотамії - вавилоняни, аккадці та ассірійці - 5 тис. років тому.

Зараз ви читаєте новину «Вчені встановили причину зникнення давньої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути