Ексклюзиви
неділя, 07 січня 2018 10:48

Вчені розповіли про жарти римлян над гостями за столом

Британські вчені повідомили про застосування срібної чаші з фігуркою в центрі, яку знайшли в Хорватії. За словами куратора Британського музею в Лондоні Річарда Гоббса, під фігуркою чаша має отвір, крізь який витікає рідина. Така конструкція посуду давала можливість поглузувати з гостя.

"Це найбільш ранній приклад розіграшу для римлян. Уявіть, як посудину подають гостю, який нічого не підозрює і раб наповнює чашу вином. Раптом вона починає раптово протікати, - пояснює дослідник.

Спочатку археологи ніяк не могли встановити справжню функцію цього посуду. Фігурка зображала міфічного царя Тантала, якого покарали боги та прикували до скелі без можливості втамувати спрагу. Очевидно, асоціація зі спрагою втілювала головну функцію цієї чаші. Пізніше з'ясувалося, що фігурка прикриває отвір, через який протікає рідина, коли вона починає доходити до певного рівня, пише сайт naukatv.

Посуд міг належати римським імператорам Валентиніану I та його брату Валенту, які народились в Хорватії. Вчені посилаються на основи класичного античного гумору. Подібними жартами могли висміювати п'яничок, ненажер, ледарів та заздрісних людей.

Автор: ancient-origins.net
  Посудина для розіграшів, яка належала римському імператору Валентініану І
Посудина для розіграшів, яка належала римському імператору Валентініану І

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли косметику, якій 5 тис. років

Корабель нацистів SS Minden знайшли біля берегів Ісландії. На його борту було 4 т золота, вартістю 100 млн фунтів стерлінгів.

Історики вважають, що золото везли з Південної Америки. Вийшло з Бразилії 6 вересня 1939 року. Завантажити судно допомогли службовці банку Banco Germanico.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розповіли про жарти римлян над гостями за столом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути