четвер, 19 листопада 2015 10:36

Вчені дослідили поселення мисливців в Арктиці

Вчені дослідили поселення мисливців в Арктиці
Фото: enejko.net

Розкопки на острові Жохова (Новосибірські острови, Північний Льодовитий океан) показали, що жителі високих широт Арктики ще 8000 років тому займалися селекцією собак. Їм вдалося вивести породу, яка відповідає сучасному стандарту сибірської лайки.

Стоянка сухопутних мисливців на острові Жохова - одна із найпівнічніших археологічних стоянок і найдавніше свідчення появи людини у високих широтах.

"Вісім тисяч років тому собаки на цій території були не лише одомашнені, але й відповідали стандарту сучасних їздових сибірських лайок, у тому числі за масою тіла тварини - 25 кілограм. Це одна із найдавніших порід в історії людства", - розповів керівник експедиції Володимир Питулько.

Він додав, що під час розкопок археологам поки не вдалося знайти жодної деталі упряжі. При цьому дослідники виявили нарти. "Ми можемо стверджувати, що собаки використовувалися саме як транспорт, хоча були і більші особини, які були потрібні, швидше за все, для полювання на ведмедя", - вважає начальник експедиції.

Він додав, що на материковій частині Сибіру їздових собак могли використовувати вже 12-13 тисяч років тому, а може й дещо раніше. Близько 10000 років тому рухливість жителів Сибіру збільшується, в тому числі, завдяки їздовим собакам.

Останки тварин із Жоховської стоянки розповідають і про річний цикл людей, які тут жили 8000 років тому. У той час Новосибірські острови були частиною суші. Тут, на березі моря, знаходився постійний табір, у якому, за різними оцінками, проживали від 25 до 50 осіб. Близько третини з них були мисливцями. Полювали на північного оленя і білого ведмедя.

Зараз ви читаєте новину «Вчені дослідили поселення мисливців в Арктиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути