понеділок, 18 вересня 2023 06:40

Убили колишнього міністра освіти, який відстоював українізацію

Убили колишнього міністра освіти, який відстоював українізацію
Перед смертю Олександр Шумський написав працю "Малороси", яку майже одразу знищив. Фото: vechirniy.kyiv.ua

Колишнього наркома освіти УРСР і прихильника українізації Олександра Шумського вбили в Саратові 18 вересня 1946 року. Розпорядження щодо ліквідації дали Йосип Сталін, Микита Хрущов і Лазар Каганович.

Шумський очолював Наркомат освіти у 1924-1927 роках. Звертався до Сталіна з проханням надати українцям можливість самим обирати політичних лідерів, сприяв українізації. Після того його звинувачували в поширенні в Україні антирадянських настроїв. Вигадали "національний ухил", який прозвали шумськізмом.

Зазнаючи цькувань партійців, мав публічно визнати "помилковість" своїх поглядів. Згодом його примусово заслали до Москви, де перебував під наглядом, а 1933 року арештували за "активну участь" у придуманій радянськими спецслужбами Українській військовій організації. Її учасники нібито готували в Україні антирадянське повстання. В ув'язненні і засланні перебував до 1943 року. Чекісти розстріляли його дружину Євдокію.

За 3 роки після звільнення прийняв рішення про самогубство. Інформацію про це передали особисто Сталіну. Дослідник біографії діяча Юрій Шаповал зазначав, що в його квартирі в Красноярську знайшли пакет із написом "для слідства", в якому була записка з поясненням, що самогубство є завершенням протесту проти дискримінації і насильства. Також там знайшли заяви з проханням реабілітації та лист, який наче демонстрував його "контрреволюційні й націоналістичні погляди".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Йосиф Сталін вважав Євгена Коновальця своїм особистим ворогом

Імовірно, текст листа викликав у Сталіна лють. План ліквідації Шумського під назвою "Тхір" розробив диверсант Павло Судоплатов, а затвердив його міністр держбезпеки Віктор Абакумов. Шумського мали вбити так, щоб про це не здогадалися. З цією метою вирішили застосувати отруту. Залучили полковника медичної служби Григорія Майрановського.

Перебуваючи в лікарні після спроби самогубства і страждаючи на важку хворобу, Шумський клопотав про повернення до Києва. Дозвіл йому надали.

18 вересня він виїхав потягом із Саратова до Москви, звідти мав дістатися до столиці України. Вночі оперативна група з ліквідації увійшла до його купе. Шумському затиснули рота, а Майрановський вколов смертельну хімічну отруту.

За тодішньою офіційною довідкою, помер 19 вересня на станції Кирсанов Тамбовської області від крововиливу в мозок.

Нарком освіти УРСР Микола Скрипник скоїв самогубство у власному кабінеті 7 липня 1933 року. Перед тим на засіданні політбюро в Харкові від нього вимагали каяття за помилки, допущені у веденні національної політики.

Зараз ви читаєте новину «Убили колишнього міністра освіти, який відстоював українізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути