Ексклюзиви
середа, 17 березня 2021 11:03

У селі вбили 400 людей

У селі вбили 400 людей
Нацисти знищили село Ремель руками польських поліцаїв Фото: кадр з фільму "Битва за нашу Советскую Украину"

17 березня 1943 року нацистські окупанти та польські поліцаї знищили українське село Ремель на Рівненщині. За різними оцінками загинуло від 300 до 600 осіб.

Каральну акцію підготували через чутки про те, що селяни активно співпрацювали з ОУН-УПА. Тоді підпілля протистояло німцям і полякам на Волині. Також очевидці згадували, що мешканці села взяли до своїх родин та дали прихисток колишнім полоненим Червоної армії. Це також могло розлютити німців.

Село бійці СС оточили надвечір 16 березня. Вранці пропустили через зовнішнє кільце батальйон польської шуцманшафт поліції, якому і наказали чинити розправу. Чоловіки були вихідцями з польської колонії Осада Креховецька, одяглися в есесівські мундири старого зразка.

Спочатку місцеві вирішили, що вони забиратимуть молодь на примусову роботу до Німеччини. Але поліцаї почали розстрілювати людей, кидати гранати у вікна та відчинені двері будинків. Після розправ взялися за грабунок та підпали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ході українсько-польського протистояння загинули більшість жителів села Сагринь

Чоловіки билися з поліцаями за допомогою підручних засобів. Під час сутичок вдалося вбити до 20 катів. Але більшість жителів села знищили. Врятуватися змогли близько 70 осіб, які ховалися в льохах. Згадували, що за зовнішнє кільце німці пропустили лише одну жінку з немовлям на руках. Уцілілі відійшли до найближчого села Козлинці - тепер Козлин.

Дані про кількість жертв відрізняються. Радянська "Історія міст і сіл" подає 615 осіб, очевидці називали близько 400, а книга пам'яті "Вінок безсмертя" - 346. У центрі села стоїть братська могила.

Після повернення радянської влади на Волинь трагедію замовчували, адже суперечила установці, що українські націоналісти допомагають нацистам.

Масове вбивство жителів села Корюківка на Чернігівщині здійснили загони німецької та угорської військової жандармерії 2 березня 1943-го. Збереглися тільки 10 цегляних будинків та церква. Загинули 6,7 тис. людей, з них 1377 - спалили живими.

За 4 роки після трагедії в Чернігові відбувся відкритий судовий процес над 16 колишніми німецькими та угорськими військовослужбовцями, які брали участь у знищенні Корюківки. Військовий трибунал засудив усіх звинувачених до 25-річного ув'язнення у виправно-трудових таборах.

Зараз ви читаєте новину «У селі вбили 400 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути