Ексклюзиви
вівторок, 11 серпня 2020 14:21

У розритих кабанами ямах знайшли золоті монети

У розритих кабанами ямах знайшли золоті монети
Кабани розрили схованку золотих і срібних монет із зображеннями угорських і чеських королів. На більшості було вигравіювано портрет Карла IV Люксембурга. Фото: coinshome.net

Чоловік, який прогулювався лісом неподалік Кладрубського монастиря в Чехії, виявив скарб з 400 золотих і срібних монет XIV ст. Місце схованки розрили дикі кабани.

Спочатку побачив декілька монет на землі неподалік великого плаского каменя. Під ним зберігалася решта скарбу. Про знахідку чоловік повідомив до музею в Пльзене, передає Aktualne.cz.

Дослідники нарахували 339 срібних і 92 золоті монети загальною вагою 325 г. Серед них: дукати правителів Угорщини Карла Роберта і Людовика I, дукати чеського правителя, пізніше імператора Священної Римської Імперії, Карла IV, австрійських герцогів Рупрехта I Пфальцського, Альбрехта, дукат ганзейського міста Любек, срібні гроші королів Чехії Вацлава II і Іоана Люксембурга. Більшість срібних грошей містять зображення Карла IV.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік натрапив на глечик із золотими монетами

"З історичної точки зору, вміст скарбу цікавий. Усі золоті монети датуються 1340-1350 роками, за винятком монети з ганзейского Любека. У знахідці не було жодної монети Вацлава IV. Тому, ймовірно, скарб приховали наприкінці 1370-х, десь у 1378-1379 роках", - повідомили в музеї.

На думку експертів, приховування скарбу пов'язано з тогочасними суперечками через багату монастирську садибу. Сказати точно, закопав його монах чи розбійник, не можуть.

У травні 2019 року дикі кабани розрили скарб у Словаччині. Монети знайшли біля села Лікавка в Жилінському краї. Скарб побачила сімейна пара під час прогулянки й викликала археологів. Фахівці провели розкопки і знайшли рештки глиняного глечика, пару золотих і 1867 срібних монет, яким по 500-600 років.

Зараз ви читаєте новину «У розритих кабанами ямах знайшли золоті монети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути