пʼятниця, 27 березня 2020 11:52

У Росії оголосили про приєднання українських земель

У Росії оголосили про приєднання українських земель
Катерина II наказала приєднати Правобережну Україну до Російської імперії. Ілюстрація: histrf

Правобережну Україну приєднали до Російської імперії 27 березня 1793-го. Відповідний маніфест видав за наказом імператриці Катерини II генерал Михайло Кречетніков. Території сучасних Київської, Черкаської, Кіровоградської, Житомирської, Вінницької, Хмельницької, Рівненської і Волинської областей відібрали в Польщі в ході її другого поділу.

У зверненні до підданих наголошувалося, що відносини між Росією та Польщею завжди ґрунтувалися на взаємній користі для обох держав. Але при цьому не тільки марними були спроби Росії "встановити спокій" на Правобережжі, а й її скарбниця зазнала незліченних збитків. Росія завжди "з особливим співчуттям" дивилася на утиски, що чинили поляки щодо її одноплемінників та представників православної християнської віри. Тобто, анексуючи території, Росія використала класичні для неї питання мови, віри та утисків населення. За маніфестом, землі приєднували задля безпеки як імперії, так і самих польських областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За дерзкие поступки и непослушание" - як імператриця пояснила ліквідацію Січі

Імператриця пообіцяла не шкодити католикам, зберегти за дворянами їхні землі та майно, надавати всі права, вольності та привілеї, якими з давніх-давен користуються її піддані. За приклад ставила Білорусь, "що живе у повному спокої та достатку під мудрим її царствуванням". В обмін на ці "дари" дворяни, духовенство та чиновники мали присягнути їй на вірність. Першим мало це зробити духовенство. Від нього вимагали молитви за здоров'я государині та її сина Павла. Інструкцію, як це зробити, священникам мали передати на папері. Ті ж, хто не хотів присягати, отримали дозвіл продати маєток та за 3 місяці виїхати за кордон. Залишки Їхнього майна переходили в державну власність.

Для закріплення на території уже 13 квітня 1793-го імператриця видала маніфест про звільнення населення Правобережжя від податків до 1795 року. На згадку про анексію, яку називали возз'єднанням, в тодішній Росії викарбували пам'ятну медаль. На лицьовій стороні було зображено профільний портрет Катерини ІІ, а на звороті напис: "отторженная возвратихъ" - "відірване повернула". При цьому було не зрозуміло, про яке повернення йдеться, адже Правобережжя ніколи не належало ні Московії, ні Російській імперії.

Результатом "приєднання" стало поширення на Правобережжя російського адміністративного устрою. Головні управлінські та судові посади передавали російським чиновникам, а російська мова стала державною, землі католицької церкви передали російському дворянству. Польський кріпосницький гніт змінився на російський, що викличе в майбутньому безліч селянських повстань та культурне протистояння українців і поляків русифікації.

Річ Посполита і Російська імперія уклали у Варшаві угоду з релігійного питання 24 лютого 1768-го. Вона спричинила значні церковні та військові потрясіння у Польщі та в Україні.

Зараз ви читаєте новину «У Росії оголосили про приєднання українських земель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути