середа, 27 червня 2018 23:13

У Польщі знищили архіви радянських спецслужб

У Польщі знищили архіви радянських спецслужб
Знищили документи, які стосуються комуністичного періоду. Фото: polradio.pl

Польським науковцям стало відомо про знищення військових архівів у Ґдині, Новому Дворі Мазовєцькому та Рембертуві

"Масштаб збитків є величезним, стосується сотень тисяч сторінок, серед яких були безцінні – з точки зору досліджень і архівів – матеріали періоду Польської Народної Республіки", – повідомив директор Військового історичного бюро Славомір Ценцкєвич, передає polradio.pl.

У 2000-2009 роках знищували документи органів безпеки комуністичної ПНР, попри те, що вже діяв закон про Інститут національної пам'яті від 1998 року. Згідно з ним, люди або установи зобов'язані передавати такі матеріали до архіву Інституту національної пам'яті, а їх знищення підлягає покаранню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польський історик видав книжку про війну на Донбасі

Серед знищених документів були такі, що стосувалися тогочасного Міністерства громадської безпеки, судів і прокуратур сталінського періоду, Військової інформаційної служби та командування Військ охорони кордону.

Втрачено тисячі сторінок документів, важливих для дослідження комуністичного періоду, зокрема про співпрацю із СРСР та іншими комуністичними державами, про ядерну зброю, персональні документи, звіти про настрої в Польському народному війську, цензорські матеріали, документи партійних і молодіжних організацій.

Документи, які містяться в українських архівах зможуть спростувати антиукраїнські заяви польських істориків. Зокрема це стосується "геноциду" на Волині, каже глава УІНП Володимир В'ятрович

Зараз ви читаєте новину «У Польщі знищили архіви радянських спецслужб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути