середа, 18 серпня 2021 01:13

У піраміді знайшли букети, які принесли богам

У піраміді знайшли букети, які принесли богам
У Мексиці в піраміді виявили квіти. Фото: La Jornada

У Мексиці, всередині Піраміди Сонця біля стародавнього міста Теотіуакан археологи знайшли кілька букетів віком 1,8 тис. років.

Квіти могли бути частиною підношень богам, повідомляє La Jornada.

Піраміду Сонця присвятили богу Кетцалькоатлю. Йому поклонялися стародавні ацтеки. Богу приносили в жертву метеликів і колібрі. У пізній період в жертву приносили людей.

"Усього ми знайшли чотири букети в дуже хорошому стані, вони все ще перев'язані мотузками, ймовірно, з бавовни. Це важлива знахідка, тому що може розповісти нам про ритуали, які проводилися в цьому місці", - повідомив археолог із Національного інституту антропології та історії Мексики Серхіо Гомес.

Точно встановити вік знахідки поки неможливо.

"Поки не знаємо точної дати, коли були зібрані квіти, тому що тільки дістали їх із піраміди. Але ми припускаємо, що букети дуже старі та зібрані в перші епохи Теотіуакана, від 2 тис. до 1,8 тис. років тому", — пояснює Гомес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили останки ацтеків, які вбивали та їли іспанців

Археологи називають Теотіуакан одним із найбільших міст у доколумбовій Північній Америці. У ньому проживало 200 тис. осіб. Дослідники розкопали лише 5% міста.

"Знахідка дає нам уявлення про флору, яка могла використовуватися в ритуальних цілях. Також у процесі просіювання землі були знайдені кілька кілограмів деревного вугілля, він міг використовуватися для ритуальних церемоній для спалювання насіння і фруктів", - каже історик.

У Мексиці археологи вирішили закопати тунель ацтеків. У них немає достатнього фінансування на його вивчення і захист. Тунель намагаються убезпечити від руйнування та вандалізму. Науковці хочуть використати спеціальну захисну кладку та засипати ділянку розкопок землею. У майбутньому вони знову можуть його відкопати.

Зараз ви читаєте новину «У піраміді знайшли букети, які принесли богам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути