середа, 30 травня 2018 08:21

У переході в тисняві гинули люди, а нагорі святкували Трійцю

У переході в тисняві гинули люди, а нагорі святкували Трійцю
Місце трагедії — вхід на станцію метро "Неміга". Фото: Hanna Zelenko

Наймасовіша за час незалежності Білорусії трагедія трапилася під час святкування Трійці. 30 травня 1999 року у Мінську в тисняві в переході станції метро Неміга загинули 54 людини, сотні поранені.

30 травня жителі Мінська святкували Трійцю. Відбувалися масові гуляння на святі пива, організованому місцевою пивоварнею. Свято перервала сильна гроза з великим градом. Близько 2500 молодих людей рушили в підземний перехід, щоб сховатися від негоди. У тисняві, яка раптом почалася, загинули 54 людини, серед яких 42 дівчини і два співробітники міліції, які намагалися врятувати людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший у світі дирижабль згорів за 36 секунд

У більшості жертв смерть наступила від задухи і травм. Більш ніж 150 чоловік отримали різні пошкодження, зокрема травми грудної клітки, переломи кінцівок, струс мозку. Незважаючи на масову загибель людей, свято тривало ще майже годину. Трагедія на станції Неміга стала однією з найприкріших в історії Білорусі за кілька десятиліть. Керівництвом республіки був створений штаб з розслідування обставин трагедії і проголошена дводенна жалоба в пам'ять за загиблими.

За версією влади, причиною події став трагічний збіг обставин. Родичам загиблих виплатили компенсацію. Згідно зі свідченнями одного з тих, що вижили, винуватцями тисняви ​​були молоді люди, які заради забави спочатку навмисно стримували всередині потік людей, а потім різко його відпустили і втекли вглиб переходу.

Землетрус магнітудою 9,5 балів стався 22 травня 1960 року в Чилі. Стихія забрала життя 1716 чоловік і ще 2 млн чоловік залишились без даху над головою. Викликане землетрусом цунамі накрило береги Гаваїв, Японії і Філіппін, що стало причиною загибелі людей. Хвиля дійшла до побережжя США, де були різні руйнування, але без жертв.

Зараз ви читаєте новину «У переході в тисняві гинули люди, а нагорі святкували Трійцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути