середа, 22 травня 2019 16:29

У київському храмі почали правити українською

У київському храмі почали правити українською
Військовий Микільський собор у Києві Фото: happymisto.od.ua

У збудованому гетьманом Іваном Мазепою Микільському соборі у Києві 22 травня 1919-го відслужили першу літургію українською.

"На всеношній службі Божій, - пригадував духівник Василь Липківський, - зібралася така сила народу. Не тільки в соборі, а й навкруги нього було тісно. Весь народ плакав, чуючи Апостол, Євангелію, Псалми рідною мовою. Всі відчували, що це вперше після віків неволі "моляться на волі невольничі діти", як передбачав Шевченко".

Перша літургія українською була відслужена майбутнім митрополитом Української автокефальної православної церкви Василем Липківським. Урочистості супроводжувались хором під керівництвом композитора Миколи Леонтовича. Реакція була миттєвою. Липківського заочно піддали Всеросійському церковному суду.

Собор звів архітектор Йосип Старцев 1696-го на кошти гетьмана Мазепи у стилі козацького бароко. 1821-го храм передали військовому відомству Російської імперії. Тут правили молебні за загиблими воїнами. За 10 років територія собору увійшла до київської фортеці. Сам собор віддали військовій заставі міста. Він став "Військово-Микільським".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед Софійським собором зібралися на молитву за автокефалію тисячі людей

Дзвіниця та собор пошкоджені 1918-го під час наступальної операції більшовиків Михайла Муравйова на Київ. Саме тоді з міста відступали війська Центральної Ради.

Собор знищений більшовиками, як "історичний мотлох", 1934-го.

Гетьман Української держави Павло Скоропадський узаконив самостійність Української церкви 12 листопада 1918-го.

Миряни і духовенство України виступали за незалежність від Московського патріархату. Політична нестабільність у країні та агресія з боку більшовиків не давали можливості Українській церкві отримати статус національної.

Зараз ви читаєте новину «У київському храмі почали правити українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути