понеділок, 10 червня 2013 11:15

У Китаї виявили вино 2000-річної витримки

У Китаї виявили вино 2000-річної витримки
Фото: epochtimes.ru

Глиняний глечик з рідиною прозорого кольору був виявлений при розкопках в одній з китайських провінцій Шаньдун в гробниці епохи династії Західна Хань. Експерти встановили, що вік напою становить понад 2000 років і термін придатності його минув, тому куштувати його є небезпечним для здоров'я.

Прозора рідина, якою більш ніж наполовину був заповнений глиняний глечик, виявлений в місті Яньтай, виявилася вином, виготовленим за часів династії Західна Хань. Результати тестування напою дозволили визначити його вік - він склав більше 2 ти років, передає Globalscience.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Луганщині школярі знайшли глечик періоду неоліту

Експерти вважають, що вино є непридатним для вживання у зв'язку зі змінами його хімічних властивостей, тож вживання його може нашкодити здоров'ю.

Згори горлечко глечика було закрито фрагментами днища іншої глиняної посудини. Коли археологи його відкрили, вони побачили, що посудина заповнена рідиною, не має жодного запаху. Експертиза дозволила встановити обсяг рідини - 1,5 літрів.

Оскільки у вмісті глечика було виявлено певну кількість етилового спирту (C2H5OH), фахівці вирішили, що рідина є спиртним напоєм, а саме вином.

Дослідники заявили, що вино з витримкою більше 2 тис років, яке збереглося в тендітному глиняному глечику - досить рідкісне явище. Археологічні відкриття, проведені раніше в провінціях Хенань і Шеньсі, показували, що вино, як правило, зберігали в мідному посуді, рідко використовуючи для цього глиняні посудини, унаслідок їхньої крихкості. Крім того, вина, виявлені раніше, були дуже мутними.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї виявили вино 2000-річної витримки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути