пʼятниця, 01 липня 2022 07:18

У грандіозній битві загинули сотні тисяч солдатів

У грандіозній битві загинули сотні тисяч солдатів
Операція на Соммі тривала чотири з половиною місяці і була однією з найбільших у ході всієї війни. Фото: https://www.historylearningsite.co.uk

Найбільша військова операція Першої світової війни почалася 1 липня 1916-го на німецьких позиціях поблизу річки Сомма. Тривала до 18 листопада 1916-го.

Початковий план операції передбачав проведення наступу силами трьох французьких і двох англійських армій з проривом німецької оборони на фронті протяжністю 70 км. Основна роль відводилася французьким арміям. Союзники перевершували німців у піхоті більш як у 4,6, в артилерії – в 2,7 і в авіації майже в 3 рази. Свій наступ вони готували до п'яти місяців з небаченим до цього розмахом.

Вранці 1 липня союзницькі війська почали наступ. Французька піхота рухалася за вогневим валом своєї артилерії. Англійці атакували за сприяння вогню батарей по окремим цілям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Диявол іде!": на поле бою вивели нову техніку

У вересні–жовтні операція на Соммі набула ще ширшого розмаху. З боку англійців до неї була залучена резервна армія генерала Гафа і новий засіб боротьби — танки. Танк долав дротяні загородження і траншеї шириною 2,7 м. Броня витримувала влучання куль і осколків снарядів. Німецькі солдати кидали зброю із криками: "Диявол іде!"

Операція на Соммі тривала чотири з половиною місяця і була однією з найбільших у ході всієї війни. З обох сторін у ній брало участь 150 дивізій, 1 тис. літаків і багато іншої техніки. Союзникам не вдалося здобути перемоги над німецькими військами, прорвати їхній фронт. Вони лише проривали німецьку оборону на фронті протяжністю 35 км і в глибину до 10 км. Французи втратили 341 тис., англійці – 453 тис., німці – 538 тис. осіб убитими, пораненими і полоненими.

19 грудня 1916-го завершилаяь найдовша в історії людства Верденська битва. Вона тривала 303 дні. Німецьке командування розпочало потужний наступ на французькі позиції в районі міста Вердена.

Дії російських військ на Східному фронті змусили німців перейти в оборону. Французи почали наступати і відвоювали позиції. Жодних тактичних і стратегічних результатів битва не принесла. Обидві сторони втратили до 430 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «У грандіозній битві загинули сотні тисяч солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути