неділя, 01 січня 2023 12:33

У Галичині почала виходити українська газета

У Галичині почала виходити українська газета
1 січня 1880 року почала виходити газета "Діло". Фото: Kurs.if

1 січня 1880 року у Львові вийшов друком перший номер щоденної газети "Діло". Вона була провідним виданням Галичини до Другої світової війни.

Першим редактором "Діла" став український літератор Володимир Барвінський.

Газета виходила з періодичністю двічі на тиждень у 1880–1882 роках, тричі на тиждень у 1883–1887 роках та щоденно з 1888 року.

"Діло" відстоювало ідеї народовців. Виступало за окремішність українського народу та розбудову державності. Вступало в суперечки з галицькими москвофілами. При цьому газета не стала рупором якоїсь однієї галицької партії. Подавала збалансовані та виважені публікації. Виступала з критикою українських політиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілсудський вибачався перед українцями за підписання миру з більшовиками

Виданню вдалось здобути популярність серед галичан та фінансову стабільність. Наприкінці свого існування "Діло" отримувало найбільше фінансування через рекламу.

Газета виходила до самого вступу радянських військ у Львів. Більшовики розкритикували видання. У редакції "Діла" на пл. Ринок, 10 розмістилася газета "Вільна Україна". Останнього редактора "Діла" Івана Німчука посадили до Луб'янської тюрми.

3 грудня 1920 року польський сейм ліквідував автономію Галичини. На землях Західної України утворили Львівське, Станіславське і Тернопільське воєводства. Ліга Націй приписала Польщі забезпечити національну автономію українців. Але це не виконували.

Зараз ви читаєте новину «У Галичині почала виходити українська газета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути