четвер, 23 січня 2020 18:17

Тріумфальна арка та різьблені будиночки - яким був Святошин 100 років тому
9

Показали, яким був Святошин 100 років тому
Фото: facebook.com/kiev.klab
Показали, яким був Святошин 100 років тому
Показали, яким був Святошин 100 років тому
Показали, яким був Святошин 100 років тому
Показали, яким був Святошин 100 років тому

Показали 100-річні фото історичної місцевості Києва Святошино.

Давня народна назва землі - Святий ліс. Існує версія, що вона походить від імені чернігівського князя Святослава Давидовича, що у чернецтві став Миколою Святошею. Перша документальна згадка про "борок Святошинський" міститься у дарчій грамоті польського короля Сигізмунда ІІІ від 1619-го, за якою визначалися кордони земельних володінь київських міщан. З відміною Магдебурзького права у 1780-х землі ввійшли до складу державного майна. В середині XIX ст. місцевість була відома як "невеликий сосновий лісок Святошин по Києво-Брестському шосе", що належав до Білицької волості Київського повіту і губернії, пише Клуб коренного киевлянина.

У 1901-му Святошин підключили до електричної мережі, на електротягу перевели й трамваї. За рік завершили будівництво Києво-Ковельської лінії залізниці. Попри те, що казна щорічно отримувала до 30 тис. крб. орендної плати, у селищі не вистачало вуличного освітлення, водогону, тротуарів, бруківки. Різноманітна малоповерхова забудова селища сформувалася до 1916-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поля й озера - як 80 років тому виглядали Позняки

На території селища розташовувалися 47-е Пушкінське змішане трикласне училище, комерційне училище Долинської, приватна школа, вечірні класи для дорослих, бібліотека Товари­ства тверезості, санаторій Сувальського та Рокочі, гідропатична лікарня Сувальського, пошта і телеграф, фотоательє Роштанова, кілька аптек, лазня, бакалійна та інші крамниці, вільнопожежна дружина. У громадсько­му парку з дерев'яним будинком театру, що нині не зберігся, влаштовувалися театральні вистави, концерти, гуляння. Було облаштовано два ставки для купання і катання на човнах. На торговій площі функціонували базар і ресторан.

Чудова природа, зручний транспорт, налагодженість дачного життя зробили Святошин найпрестижнішим серед дачних селищ того часу.

У мережі опублікували рідкісні фото зроблені у 1890-х в Україні. Надруковані фотолистівки у 1942 році III Рейхом під час Другої світової війни. Точна назва місцевості невідома. Припускають, що фото зроблені на Черкащині - саме там збереглися схожі хати.

Зараз ви читаєте новину «Тріумфальна арка та різьблені будиночки - яким був Святошин 100 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути