Ексклюзиви
понеділок, 20 листопада 2017 04:20

Третім Універсалом проголошено Українську народну Республіку

Третім Універсалом проголошено Українську народну Республіку
На Софійському майдані члени Центральної Ради проголосили III Універсал народу. Фото: Вікіпедія

20 листопада 1917 року у великому залі Педагогічного музею на засіданні Центральної Ради прийняли Третій універсал. У ньому проголошували Українську Народну республіку.

Центральна Рада була сформована 17 березня 1917 року в Києві з представників українських партій, наукових, громадських організацій. Керівником обрали 51-річного професора історії Михайла Грушевського. Рада починає видавати "універсали", які виконували функції актів конституційного характеру ще за часів козацтва. За місяць після створення Рада ухвалила текст I Універсалу. В ньому закликала до створення автономної української держави і скликання українських установчих зборів. У липні прийняли II Універсал, яким реалізація автономної української держави відкладалась до Всеросійських установчих зборів. Після повалення в Росії Тимчасового уряду з'явилася сприятлива ситуація для відновлення державності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гербом ЗУНР став золотий лев на синьому полі, гімном – пісня "Вже воскресла Україна"

Третій Універсал ліквідував приватну власність на поміщицькі, монастирські, казенні й церковні землі та проголосив їх власністю народу. Після скликання Всеукраїнських установчих зборів конфісковані угіддя мали перейти до трудящих без будь-якого викупу. Встановлювався восьмигодинний робочий день, було скасовано смертну кару. Національним меншинам в Україні надавали повні права та свободи. На 9 січня 1918 р. призначили всенародні вибори до Установчих зборів. Третій Універсал, проголошуючи Українську Народну Республіку, одночасно заявляв про прагнення, щоб "уся Російська Республіка стала федерацією рівних і вільних народів". Під владу Центральної Ради переходить 9 губерній: Київська, Подільська, Волинська, Чернігівська, Полтавська, Харківська, Катеринославська, Херсонська і Таврійська (без Криму). Долю деяких суміжних з Росією областей і губерній (Курщина, Холмщина, Воронежчина) передбачалося вирішити в майбутньому.

Наступного дня, в обід, на Софійському майдані члени Центральної Ради, Генерального секретаріату, представників іноземних місій проголосили III Універсал народу. У цей день не було занять у школах і гімназіях. У січні наступного року Мала Рада ЦР прийняла 4-й Універсал – останній. В ньому вкотре проголошувалася незалежність, суверенність УНР та прагнення до мирного співіснування з сусідніми народами.

Після антигетьманського повстання в листопаді-грудні 1918 року та відновлення УНР, тогочасна влада замість Універсалів почала видавати Декларації.

Зараз ви читаєте новину «Третім Універсалом проголошено Українську народну Республіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути