Ексклюзиви
середа, 13 квітня 2016 16:30

Топ - 5 найважливіших центрів цивілізації

Топ - 5 найважливіших центрів цивілізації

BBC History Magazine створив рейтинг центрів цивілізації.

1. Афіни
Розквіт: 4 ст. до н.е.
Мистецтво, література і філософія процвітали в Стародавній Греції. Але, мабуть, найбільше досягнення цієї впливової цивілізації - демократія ("влада народу") . Після того, як міське населення повстало проти суворого аристократичного режиму, Клісфен у 508 р. до н.е. ввів реформи. Згідно з ними кожен дорослий вільний афінський чоловік мав можливість управляти містом.

2. Багдад
Розквіт: 8 ст.
Заснований в 762 р. нашої ери Аббасидами, Багдад став інтелектуальним центром ісламського "Золотого століття". Будинок Мудрості, збудований Халіфом Гарун аль-Рашидом в кінці 8 ст., об'єднував філософів, письменників та вчених. Протягом 50-ти років він був найбільшим сховищем книг в світі.

3. Урук
Розквіт: 4 тис. до н.е.
Велике місто про яке ви, можливо, ніколи не чули було самим раннім поселенням міського типу на Землі. В Месопотамії, між річками Тигр і Євфрат (в сучасному Іраку), розвивалась шумерська цивілізація. До 3000 р н.е. Урук був найбільшим містом в світі з населенням близько 50 тисяч.

4. Лондон
Розквіт: 19 ст.
"Лондініум" вперше став важливим населеним пунктом ще з часів Римської імперії. Протягом століть він пережив навали вікінгів і норманів. У 1830-х роках Лондон був найбільшим містом планети і залишався таким до Першої Світової війни. Центр Британської імперії був зруйнований пожежами, бомбардуванням, але сьогодні він залишається одним із найвідвідуваніших міст світу.

5. Ханчжоу
Розквіт: 13-15 ст.
Місто знане як "Рай на землі", яке у 1290 році відвідав Марко Поло. В роки правління Південної династії Сун (1127-1279) місто процвітало. На момент візиту Марко Поло його населяли 1 мільйон людей. Пізніше, у роки правління династії Мін (1368-1644), Ханчжоу став шовковою столицею Китаю, що забезпечило йому багатство та процвітання протягом багатьох століть.

Зараз ви читаєте новину «Топ - 5 найважливіших центрів цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути