пʼятниця, 24 травня 2019 12:51

Створили петицію, яка допоможе зупинити нищення пам'яток архітектури

Створили петицію, яка допоможе зупинити нищення пам'яток архітектури
Архітектор закликає підписати петицію для відкриття нової спеціальності. Фото: odessa-life.od.ua

Створили петицію, яка допоможе фахово підходити до збереження пам'яток нерухомої культурної спадщини. Закликають створити спеціальність 195 за напрямом "Реставрація пам'яток нерухомої культурної спадщини".

Підготовка фахівців за цим напрямом зникла з переліку спеціальностей при прийнятті нової постанови Кабінету міністрів України у 2015 році.

Архітектор-реставратор Анатолій Ізотов зареєстрував електронну петицію щодо введення спеціальності "Реставрація пам'яток нерухомої культурної спадщини" на офіційному інтернет-представництві президента України в розділі "Електронні петиції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старовинну скульптуру зіпсували невдалою реставрацією

"З вересня цього року, в результаті нашої дворічної спільної роботи та керівництва Одеської державної академії будівництва та архітектури, відкривається спеціалізація з реставрації пам'яток. Але спеціалізація – не спеціальність. Необхідно розширити освітній процесс, в рамках якого студентська молодь буде отримувати реальні навички на реальних об'єктах й їх робота буде не тільки заліковою в рамках освітнього процесу, але й буде мати практичне значення для самих пам'яток. Спеціалізація ж дає можливість лише надати додаткові, проте не основі знання, оскільки на спеціальності зав'язані й суміжні предмети. Тому я і закликаю громадян поставити підпис під петицією до президента України", - каже Анатолій Ізотов.

Підписати петицію можна за посиланям.

В Одесі під час реставрації старовинного будинку Руссова знайшли послання з минулого століття. Його написали радянські реставратори. Написане від руки повідомлення прочитали працівники Укрспецпроекту. Воно датоване травнем 1974-го. Лист був запечатаний у пляшці.

Зараз ви читаєте новину «Створили петицію, яка допоможе зупинити нищення пам'яток архітектури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути