четвер, 16 січня 2020 08:20

Студента оплакувала вся країна

Студента оплакувала вся країна
Студента Яна Палаха оплакувала вся країна. Фото: radiosvoboda

Студент Ян Палах спалив себе на Вацлавській площі в Празі 16 січня 1969 року. Протестував проти вторгнення військ СРСР на територію Чехословаччини. Помер від отриманих опіків.

Ян Палах був студентом спеціальності "історія та політекономія" філософського факультету Карлового університету в Празі. Того дня Ян Палах вийшов на Вацлавську площу в самому центрі столиці тодішньої Чехословаччини, підійшов до поштової скриньки і вкинув туди кілька листів. Потім піднявся площею вище до Національного музею, облив себе бензином і підпалив. Зумів пробігти кілька метрів і потім упав. В одному з надісланих листів він написав, що після окупації країни військами Варшавського пакту його народ "опинився на краю безнадії", тому він вирішив протестувати, щоб цим шляхом розбудити співвітчизників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Припинила існування велика держава

Ян Палах помер у лікарні через три дні після самоспалення. Його оплакувала вся країна. 25 січня 1969 року похорон Палаха на цвинтарі Ольшани перетворився на політичну демонстрацію. У жовтні 1973 року тіло Палаха було таємно ексгумовано працівниками спецслужб й піддано кремації з подальшим перенесенням на цвинтар у рідному місті Палаха Вшетати.

1991 року Палаха посмертно нагородили чеським орденом Томаша Масарика першого ступеня. У демократичній Чехії після Оксамитової революції відкрито пам'ятник і пам'ятну дошку на його честь, а в день його самоспалення відбуваються антитоталітарні демонстрації.

Припинила існування спільна держава чехів і словаків — Чехословаччина – 31 січня 1992 року. З 1 січня 1993-го в Європі з'явилися дві нові суверенні республіки — Чеська та Словацька.

Зараз ви читаєте новину «Студента оплакувала вся країна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути