середа, 19 вересня 2018 10:59

Найстаріший університет України відновив свою роботу

Університет "Києво-Могилянська академія" на Подолі в Києві відновив роботу 19 вересня 1991-го. Зробили це згідно з розпорядженням Голови Верховної Ради України Леоніда Кравчука.

16 жовтня 1991 року на місці Києво-Братської колегії презентували відновлену академію. Головним ініціатором відновлення діяльності історичної Києво-Могилянської академії був В'ячеслав Брюховецький, який став першим президентом закладу, пише "Український календар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імператорському університету присвоїли ім'я колишнього кріпака

Автор: З сайту НаУКМА
 

Вже через рік, у вересні 1992-го були прийняті на навчання перші 200 студентів. Перший випуск відбувся у День прийняття Конституції України, 28 червня 1996-го.

Цей вищий навчальний заклад є спадкоємцем стародавньої Київської Академії. Вона була заснована близько 1037-го великим князем Ярославом Мудрим.

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності є одним із найцікавіших українських університетів у плані архітектури.

Будівлю університету звели у середині ХІХ ст. за наказом і за кошт австрійського імператора Франца Йосифа I. Міщани попросили його спорудити будинок для скалічених військових, щоб ті могли жити на рідній землі.

Проект належить славетному архітектору Феофілу ван Гансену, який до того проектував Кафедральний собор та університет в Афінах, Національну обсерваторію Греції, а ще віденський Арсенал. Будівля майбутнього Університету безпеки життєдіяльності стала єдиною з тих, що створив цей архітектор в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріший університет України відновив свою роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути