субота, 28 липня 2018 08:20

Імператорському університету присвоїли ім'я колишнього кріпака

Імператорському університету присвоїли ім'я колишнього кріпака
Університет Святого Володимира, початок 1910-х років. Фото: НУТШ

В день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира 28 липня 1834 року у Києві відбулося урочисте відкриття Імператорського університету. Через місяць навчання там на філософському факультеті розпочали 62 студенти.

Ідея заснування університету в Києві виникла в правлячих колах Російської імперії ще на початку XIX ст., відразу після відкриття таких закладів у Казані та Харкові. Однак втілювати в життя плани створення університету влада розпочала лише 1833 році.

Початково діяв лише один філософський факультет з двома відділеннями — історико-філологічним та фізико-математичним. 1835 року відкрився юридичний факультет, а 1847 року — медичний. Філософський згодом розділився на два самостійні факультети. З такою структурою університет працював до 1917 року. Першим ректором Київського університету став 30-річний професор Михайло Максимович, який очолював кафедру ботаніки Московського університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські університети, біля яких відчувається історичний дух Європи

З Кременця до Києва було перевезено майже 35 тисяч томів бібліотеки, нумізматичний та зоологічний кабінети, колекцію мінералів, оснащення для астрономічної та фізичної лабораторій, колекцію картин, гравюр та скульптур для кабінету образотворчого мистецтва, рослини з ботанічного саду. Пізніше в 1840 році перевели Віленську медико-хірургічну академію разом з матеріально-технічною базою, бібліотекою та більшою частиною викладачів. Ще від середини 19 ст. університет став одним із осередків науки і передової громадської думки в Україні. Тут вчилися члени Кирило-Мефодіївського товариства — В. М. Білозерський, Г. А. Андрузький. Тарас Шевченко працював в 1845-47 рроках. в Археографічній комісії при університеті.До 1917 р. університет підготував близько 20 тисяч спеціалістів.

23 квітня 1919 року його назва була змінена на Київський університет, а у березні 1939 року йому було присвоєно ім'я Тараса Шевченка. Указом Президента України від 21 квітня 1994 року Київський університет імені Тараса Шевченка отримав статус Національного.

Зараз ви читаєте новину «Імператорському університету присвоїли ім'я колишнього кріпака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути