вівторок, 22 січня 2013 13:13

Середньовічні лицарі могли бачити битву чорних дір

Середньовічні лицарі могли бачити битву чорних дір
Фото: idiscovery.ru

Не так давно вчені виявили шари з високим рівнем радіаційних накопичень, зокрема ізотопу вуглецю-14, в різних місцях - у льодах, породах, спилах дерев, які відносяться до періоду 774-775 років нашої ери.

Природа різкого підвищення гамма-випромінювання викликала суперечки дослідників по всьому світу - адже посилення гамма-випромінювання в ті роки могло означати тільки якесь космічне явище. Вибух атомної бомби інопланетянами всерйоз не розглядається, тому фахівці звернулися до стародавніх літописів, але майже нічого не знайшли. Вивчені були навіть японські та китайські джерела - народи південно-східної Азії були вельми майстерними астрономами і вели регулярні спостереження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парад планет, комета чи таки зоря - чим була Вифлиємська зірка?

Цікава гіпотеза була запропонована Ральфом Ньюхаузером з Інституту астрономії Йенського університету ім. Фрідріха Шиллера. Він припустив, що у цей період земного часу відбулося злиття двох чорних дір, розташованих досить близько до Землі за космічними мірками - на відстані 10-13 тисяч світлових років. Спектри випромінювання, вплив якого спостерігається, наприклад, в льодах Гренландії, відповідає саме гіпотетичному пожиранню чорною дірою своєї подруги.

На думку Ньюхаузера, повторення подібної події малоймовірно - вона несе потенційну небезпеку для сучасної цивілізації, оскільки те, що залишилося в середньовіччі непоміченим, в наш час викликало б найсильніший збій всіх комунікаційних і навігаційних систем. Його колеги не настільки оптимістичні - вони вважають, що раптове масове вимирання морських організмів в ордовикський період цілком могло бути зобов'язане подібному спалаху.

Зараз ви читаєте новину «Середньовічні лицарі могли бачити битву чорних дір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути