пʼятниця, 11 грудня 2020 08:22

Створили національну валюту

Створили національну валюту
Дизайн доларів змінюють кожні 7-10 років. Банкноти "United States Note" 1880 року друку. Фото: US Federal Reserve

В США 11 грудня 1815-го створили комітет з фінансів і єдину національну валюту - долар.

Протягом XVII та на початку XVIII століть найпоширенішими монетам у британських колоніях на території північної Америки були іспанські песо. Їх часто називали доларами. Коли колонії отримали незалежність, деякі почали випускати свої банкноти — континентальні долари.

Долар США вперше був визнаний 1792 року Монетним актом. Спочатку в США не існувало центрального банку і кожен комерційний випускав свої банкноти.

1857-го постановили, що єдиною законною грошовою одиницею стає долар США.

Зараз папір для виготовлення банкнот виробляє тільки одна компанія, якій заборонено продавати його кому-небудь. Формула фарби є секретом Бюро США по гравіювання і друку. Щоб успішно боротися з фальшивомонетниками змінюють дизайн доларів кожні 7-10 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банки подвоїли заходи безпеки

Щодня для виготовлення доларів витрачають приблизно 18 т фарби. Приблизна вага однієї банкноти, незалежно від номіналу, складає 1 грам. Папір, з якої виготовляються долари, складається з 25% льняної нитки і 75% - бавовняної. Посилений синтетичними волокнами.

Банкноту найбільшого номіналу $100 тис. випустили 1934-го. Кони ніколи не ставали доступними широкому загалу і використовувалися для розрахунків між державними фінансовими структурами. Нині найбільша банкнота має номінал $100. Щодня в США випускається близько 35 млн банкнот різного номіналу на загальну суму приблизно $635 млн. 95% банкнот використовуються для заміни зношених грошей.

Англійський емігрант Едвард Сміт 19 березня 1831 року викрав з одного з банків Нью-Йорка $245 тис. Це було перше пограбування фінустанови в США.

Зараз ви читаєте новину «Створили національну валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути