Ексклюзиви
середа, 21 жовтня 2020 08:22

Створили Євангеліє з позолоченими сторінками

Створили Євангеліє з позолоченими сторінками
"Остромирове Євангеліє" зберігається у Російській національній бібліотеці в Санкт-Петербурзі. Фото: nlr.ru

Київський диякон Григорій 21 жовтня 1056-го вивів першу літеру в "Остромировому Євангеліє" старослов'янською мовою. Це найдавніша зі збережених до нашого часу східнослов'янських рукописних книг.

Замовив книгу новгородський боярин Йосип, який до хрещення мав ім'я Остромир. Тому в історію книга ввійшла як "Остромирове Євангеліє". Містить євангельські читання для неділі та свят. 294 аркуша прикрашені заставками і трьома великими мініатюрами.

Цінність книг тих часів можна уявити занурившись у давні літописи. Наприклад, у Галицько-Волинському літописі є згадка, що князь Володимир Василькович придбав невеликий молитовник за 8 срібних гривень, в той час як ціле поселення можна було купити за 50.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Над священною книгою працювали 5 років

Євангеліє написане великим гарним уставним письмом, причому розмір літер поступово зростає до кінця книги. Численні багатобарвні ініціали, фігурні заставки, зображення євангелістів виконані з вражаючою майстерністю. Ініціали, які яскраво розфарбовані зеленою, червоною, блакитною і білою фарбами та обведені золотом.

В ньому відбито мовні особливості, які згодом стали характерними для мови українського народу. "Остромирове Євангеліє" - одне із важливих джерел вивчення старослов'янської і давньоруської мов.

У Свято-Троїцькому монастирі на Волині, нині місто Ізяслав Хмельницької області 15 серпня 1556-го розпочали роботу над Пересопницьким Євангелієм. Гроші на переписування виділила волинська княгиня Анастасія Заславська. Роботу завершили 29 серпня 1561-го.

Зараз ви читаєте новину «Створили Євангеліє з позолоченими сторінками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути