Ексклюзиви
четвер, 15 лютого 2018 09:41

"Сонце стояще, яко місяць" - 5 історичних подій, які пов'язують із сонячним затемненням

"Сонце стояще, яко місяць" - 5 історичних подій, які пов'язують із сонячним затемненням
Микола Реріх. Похід князя Ігоря. Фото: blogspot.com

Gazeta.ua пропонує пригадати події, які відбувалися у дні сонячного затемнення або пов'язані з ними.

12 травня 323 року до н. е. – похід Александра Македонського у якому він захворів і помер.

Шлях затемнення проходив по Єгипту, Месопотамії, Персії і закінчився в Індії, точно позначивши землі, які він завоював. Коли Александр Великий став заглиблюватися в Індію, вийшовши за межі лінії цього затемнення, його армія відмовилася вести війну. Полководець захворів на тропічну малярію і через місяць помер.

3 серпня 631 року - смерть сина пророка Мухамеда - Ібрагіма

Тінь затемнення пройшла від заходу Північної Африки через Мекку і Медину до західних берегів Нової Гвінеї, визначивши області, в яких іслам мав найбільш сильний вплив. Смерть сина пророка - Ібрагіма збіглася з сонячним затемненням. Мусульмани стали говорити про це як про диво, говорячи, що сонце затьмарилося в печалі через смерть Ібрагіма. Почувши це, пророк Мухаммад повідомив, як кажуть, "Сонце і місяць - це два зі знамень Всевишнього Аллаха. Їх затемнення не пов'язане ні зі смертю, ні з народженням жодного із смертних".

1 травня 1185 року – князь Ігор Святославович вирушив у невдалий похід проти половців.

Тоді відбулося повне сонячне затемнення, яке могли спостерігати на території теперішньої України. Воно згадується в найвідомішій літературній пам'ятнці давньоруської доби - "Слові о полку Ігоревім". Було розцінене князем Ігорем як провісник біди.

"Сонце стояще, яко місяць" - так описував сонячне затемнення 1185 року князь Ігор. Він спостерігав його на річці Сіверський Донець. До речі, саме сонячне затемнення допомогло історикам установити, де саме знаходилася річка Каяла, на якій Ігоря взяли в полон.

Лаврентіївський літопис писав: "І солнце учинено яко місяць, з рогів його яко угль жаром ісходяще". Деякі дослідники в описі цього затемнення бачать рідкісне рідкісне спостереження протуберанців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонячне затемнення втягнуло Азію у морок (ФОТО)

5 травня 1818 року – народився Карл Маркс

У німецькому місті Трірі під час затемнення народився Карл Маркс. Ще при житті він висував думку, що його ідеї матимуть вплив у Німеччині і Франції, але цього не сталося. Але астрологи підмітили, що видимий шлях затемнення лежав над Російською імперію до Камчатського півострова, окреслюючи географічну зону, в якій ідеї Карла Маркса отримали практичне втілення.

1 березня 1995 – вбивство журналіста Владислава Лістьєва

Багато астрологів причину загибелі Влада Лістьєва пов'язують у співпадінні його солярного гороскопу 10 травня 1994 року із датою затемнення сонця. Воно вплинуло на подальший його рік і спричинили події, які призвели до кінця життя.

У давніх текстах історики часто зустрічають згадки про сонячні затемнення.

Племена Індонезії проводили спеціальні обряди, щоб захистити людство від затемнення. Народи вважали затемнення несприятливим символом, який віщував проблеми.

Зараз ви читаєте новину «"Сонце стояще, яко місяць" - 5 історичних подій, які пов'язують із сонячним затемненням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути