четвер, 15 січня 2015 19:35

"Сьогодні я кажу вам, друзі мої...Я маю мрію" - Топ -10 фактів про Мартіна Лютера Кінга
10

Мітинг у Вашингтоні, 28 серпня 1963 року
Фото: Wikipedia
Мартін Лютер Кінг з президентом Ліндоном Джонсоном, 1966 рік
Роза Паркс і Мартін Лютер Кінг

15 січня 1929 року у родині баптистського пастора Мартіна Лютера Кінга-старшого народився хлопчик, якому судилося стати відомим борцем за права чорношкірого населення Америки й стати наймолодшим лауреатом Нобелівської премії миру.

Сьогодні вашій увазі ми пропонуємо 10 фактів про американського проповідника та лідера руху за громадянські права Мартіна Лютера Кінга-молодшого.

1. Ще з дитинства Мартін вирізнявся розумом серед своїх однолітків. Вже в 13 років він вступив до ліцею при університеті Атланти, достроково здавши шкільні екзамени, а в 15 років переміг на конкурсі ораторів, який проводила афроамериканська організація Джорджії.

2. У 1948 році Мартін Лютер Кінг закінчив коледж Морхауза зі ступенем бакалавра соціології, а через три роки, у 1951 році після закінчення Теологічної семінарії Крозера у Честері (Пенсільванія) став бакалавром богослов'я. У 1955 році Мартін Лютер Кінг захистив кандидатську дисертацію і став доктором філософії.

3. При написанні своєї кандидатської Мартін Лютер Кінг займався плагіатом. Бостонський університет створив комітет для визначення ступеня плагіату в дисертації Кінга. Він визначив, що 45 відсотків першої частини і 21 відсоток другої частини були взяті з робіт інших авторів. Зазвичай за таке університет позбавляє кандидатського ступеня, однак враховуючи заслуги Мартіна Лютера Кінга перед суспільством і державою цього так і не зробили.

4. Хоча Лютер Кінг став членом Національної асоціації прогресу кольорового населення (НАПКН) ще у 1944 році, але активну політичну діяльність розпочав у 1954 році, переїхавши до Монтгомері, столиці штату Алабама. На той момент Мартін мав лише 25 років.

5. Першою справою на захист чорношкірого населення штату Алабама стало бойкотування громадського транспорту чорношкірими американцями, яке тривало 382 дні. Все розпочалося 1 грудня 1955 року, коли чорношкіра Роза Паркс відмовилася поступитися місцем білому чоловікові в муніципальному автобусі в місті Монтґомері (штат Алабама). Її заарештувала міліція. Це стало приводом до бойкоту транспорту, що тривав понад рік. У листопаді 1956 р. Верховний суд США визнав закон про сегрегацію в Алабамі неконституційним. Це була перша велика перемога Мартіна Лютера Кінга.

6. Проводячи численні акції протесту та мітинги,  Лютер Кінг завжди наголошував на їх мирному характері. Головним чином він спирвся на авторитет Махатми Ганді, який таким способом зумів добитися незалежності Індії. Він стверджував: "Філософія ненасильницького опору Ганді - єдиний метод, виправданий у боротьбі за волю."

7. У 1960 році на запрошення Джавахарлала Неру Мартін Лютер Кінг побував у Індії, де познайомився з друзями та однодумцями Махатми Ганді. Це ще більше переконало Мартіна, що він на правильному шляху.

8. Свою найвідомішу промову "Я маю мрію" ("I have a dream") Мартін Лютер Кінг виголосив 28 серпня 1963 зі сходів Меморіалу Лінкольна під час Маршу на Вашингтон за робочі місця й свободу. За різними оцінками її слухали щонайменше 300 тисяч чоловік. Ця промова вважається шедевром ораторського мистецтва.

9. 14 грудня 1964 року Мартін Лютер Кінг став наймолодшим лауреатом Нобелівської премії Миру - на момент вручення цієї важливої міжнародної премії він мав лише 35 років. У своїй нобелівській промові Мартін Лютер Кінг сказав: "Ненасильство означає, що мій народ всі ці роки терпляче переносив страждання, не заподіюючи їх іншим… Це значить, що ми не відчуваємо більше страху. Але із цього не треба робити висновок, що ми хочемо злякати тих або інших або навіть суспільство, частиною якого ми є. Рух не прагне звільнити негрів за рахунок приниження й поневолення білих. Він не хоче перемоги над кимось. Він бажає звільнення американського."

10. Хоча Мартін Лютер Кінг був баптистським пастором і не відчував особливої прихильності до комунізму, однак директор Федерального бюро розслідувань (ФБР) Едгар Гувер називав його комуністом, зрадником і глибоко аморальною людиною. Можливо, це було пов'язане з тим Лютер Кінг відкрито виступив проти війни у В'єтнамі, а також тим, що його увага була прикута не лише до питань расизму, а й до проблем бідності і безробіття, що залишалися дуже актуальними.

Матрін Лютер Кінг загинув від кулі снайпера 4 квітня 1968 року. Вбивцю, що стріляв у Кінга, засудили до 99 років тюремного ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «"Сьогодні я кажу вам, друзі мої...Я маю мрію" - Топ -10 фактів про Мартіна Лютера Кінга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути