вівторок, 17 грудня 2019 11:52

Сьогодні Варвари: для чого ліплять вареники з перцем

Сьогодні Варвари: для чого ліплять вареники з перцем

17 грудня вшановують пам'ять святої Варвари Іліопольскої. Називали Варвариним днем і вважали "бабським" святом.

Варвара жила в кінці ІІІ - початку IV століть у Фінікії - тепер територія Лівану. Таємно прийняла християнство. Дізнавшись про це, її батько розгнівався. Наказав катувати, а потім сам стяв їй голову.

Церква вважає Варвару – заступницею жінок. Її просять захистити від несправедливого чоловіка, а вагітні моляться про здоров'я для себе і малюка.

У давнину вважали, що з цього дня росте світловий день. Починали прибирати і готуватися до Нового року. Робили пряники та льодяники, які дарували дітям на День святого Миколая.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батькам на замітку: як потішити дитину на Миколая

Не можна в цей день прати, білити, місити глину. Дозволялося займатися рукоділлям. Але спочатку треба прочитати молитву: "Варвара прийшла, все під заборону взяла. Тільки шити і в'язати дозволила, коли я слово Боже говорила" і три рази сказати "Отче наш".

Можна приготувати вареники з сиром або маком. Ними пригощають сім'ю і випадкових гостей. Тільки випадкових, тому що не можна запрошувати нікого до себе в дім.

Щоб дізнатися свою долю, дівчина може зірвати гілочку вишні і поставити її у воду. Якщо до Різдва вона розпустилася, то в її домі оселиться удача і щастя. Якщо ні, то варто чекати хвороб і неприємностей.

Аби дізнатися стать майбутньої дитини, мама або бабуся вагітної повинні наліпити багато вареників і тільки в один покласти цукор, а ще в один – перець. Вагітна каже: "Перчик попався – синочок дістався, грудка цукру – буде у мене донька". Якщо першим попався вареник з цукром – буде дочка, якщо з перцем – син.

18 грудня вшановують Преподобного Саву, батька зимового Миколая. Сава зцілював молитвами і творив. Цього дня на вулиці посилюється мороз.

Іменини 18 грудня святкують Геннадій, Захар, Ілля, Сергій

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Варвари: для чого ліплять вареники з перцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути