Ексклюзиви
неділя, 04 серпня 2019 08:20

Щоденник єврейської дівчинки знайшли у сховку

Щоденник єврейської дівчинки знайшли у сховку
69-річний Отто Франк на горищі притулку за кілька годин до офіційного відкриття будинку-музею Анни Франк Фото: Арнольд Ньюман

За даними голландського інформатора гестапо виявило схованку і заарештувало 4 серпня 1944 року в Амстердамі 15-річну Анну Франк і її родину. Вона - авторка щоденника про поневірянь євреїв.

Євреї, які живуть у Німеччині починають відчувати утиски нацистів ще 1933 року. Німецький єврей Отто Франк вирішує емігрувати до Амстердаму. Отто заснував фірму з виробництва домішок для джемів "Опекта". Влітку 1942 року, передодні свого 13-річчя, донька Анна побачила у вітрині магазину червоно-білий блокнот у полотняній обкладинці та вмовляє батька його подарувати. Вирішує вести щоденник.

У травні 1940 року Гітлер захопив країну. Право власності на фірму переходить голландським бізнес-партнерам Франка Йоганнесу Клейману і Яну Гісу. Євреям заборонено вести бізнес. Франк спішно переобладнує в офісі своєї фірми таємні кімнати. Дозвіл дали голландці, яким він передав бізнес. Притулок займає з третього по п'ятий поверхи в задній частині фабрики "Опекта". Єдиний прохід - на третьому поверсі, замаскований під шафу з документами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий трибунал засудив усього 12 нацистів до смертної кари

Пізніше до сховку приєднується колега по бізнесу Герман ван Пельс разом з дружиною і сином та їх друг-дантист Фріц Пфеффер. Їжу їм приносять голландські друзі – подружжя Мієп і Ян Гіс. У родини є радіо, зрідка доставляють газети.

"Все важче усвідомлювати, що ми ніколи не можемо вийти ні вулицю. І відчувати постійний страх через те, що нас виявлять і розстріляють", - пише Анна 28 вересня 1942 року. Взимку 1944 усі у сховку чують новину по радіо - міністр освіти Нідерландів Херріт Болкенштейн закликає співгромадян зберігати будь-які документи, зокрема щоденники, як доказ страждань голландців у роки німецької окупації.

У серпні в притулок увірвалася голландська поліція. Євреїв депортують в польський концентраційний табір Освенцим. В січні першою помирає від голоду дружина Отто Франка. Анну і її старшу сестру перевели в концтабір Берген-Бельзен. Обидві сестри гинуть в березні 1945 року від спалаху епідемії тифу. Єдиний, хто вижив - Отто Франк. У січні 1945 року радянські солдати звільнили його з Освенциму. Він відразу ж поїхав у сховок. Там подружжя Гісів передали йому знайдений у сховку щоденник Анни.

Отто Франк видав його голландською мовою через два роки, а в 1952 році твір перекладено 67-а мовами і випущено тиражем понад 16 млн примірників. У 1960 році в будинку, де переховувалась сімя Франк, відкрили музей Анни Франк. У ньому демонструється оригінал щоденника.

1 жовтня 1946 року Нюрнберзький Міжнародний військовий трибунал виніс вирок 22 головним нацистським злочинцям. 12 із них засуджено до смертної кари, троє — до довічного ув'язнення, ще четверо — до тривалих термінів ув'язнення. Трьох підсудних виправдано.

Зараз ви читаєте новину «Щоденник єврейської дівчинки знайшли у сховку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути