вівторок, 22 вересня 2020 12:58

Змінили керівництво Кабміну

Змінили керівництво Кабміну
21 вересня 1993 року Верховна Рада прийняла відставку прем'єр-міністра Леоніда Кучми Фото: segodnya.ua

Першого віцепрем'єра Юхима Звягільського призначили в.о. прем'єр-міністра України 22 вересня 1993 року. За добу до того парламент прийняв відставку попередника - Леоніда Кучми і висловив недовіру уряду.

Кучма очолював Кабінет міністрів з жовтня 1992 року. Тоді Україна перебувала у важкій економічній кризі у зв'язку із розвалом СРСР. Щоб боротися із її наслідками, Кучма очолив Держкомісію з проведення грошової реформ - в Україні ввели купоно-карбованець. Після отримав надзвичайні повноваження для регулювання економіки, а його декрети мали силу законів, втім, це не призвело до значного покращення ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна пережила 3 фінансово-економічні кризи

Термін дії надзвичайних повноважень Кучми сплив у квітні 1993 року. Парламентарі вирішили не продовжувати їх. Тоді ж посилення кризи спричинило шахтарські страйки з вимогами покращення умов праці і підвищення зарплати. 9 вересня Кучма подав у відставку, яку прийняли.

Призначений в.о. прем'єр-міністра Звягільський був відомий як колишній голова Донецької міськради й міськвиконкому і керівник шахти імені Засядька. Уряд очолював до 15 червня 1994 року. Його почали звинувачувати у фінансових махінаціях і зловживаннях своїм становищем. Від слідства утік в Ізраїль. Після повернення став головою правління орендарів шахти Засядька, а згодом і народним депутатом.

Функціонування рубля у грошовому обігові на території України було припинено 12 листопада 1992-го. Єдиним засобом платежу став український купоно-карбованець, введений 10 січня того ж року. В готівковому обігу його представляв купон Національного банку України.

Причиною введення нової валюти стало те, що Центробанк Росії перестав постачати в Україну рублі. Виник дефіцит готівки.

Зараз ви читаєте новину «Змінили керівництво Кабміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути