четвер, 22 листопада 2012 10:59

Скульптури і скарби знайшли на бригу, який вивіз скарби Парфенона
5

Скульптура Парфенона в Британському музеї. Іонійський фриз
Фото: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
Один з головних скарбів Британського музею - скульптура Парфенона
Парфенон (Посейдон, Аполлон і Артеміда)
Лорд Елгін

Підводні археологічні дослідження на місці корабельної аварії брига "Ментор", на якому британський посланник у Константинополі лорд Елгін вивозив до Великобританії викрадені скульптури Парфенона, дали нові знахідки - монети, пістолети, навігаційні прилади, повідомляють грецькі ЗМІ.

Двощогловий бриг "Ментор" потонув 16 вересня 1802, коли перевозив скарби Парфенона. Корабельна аварія сталася через декілька годин після виходу з порту Пірей. Судно вдарило об скелі острова Кіфіра, корабель накренився і пішов на дно разом зі скульптурами Парфенона, плитами фриза храму Безкрилої Ніки, статуями.

Лорд Елгін організував операцію з порятунку скульптур. Діставали їх ловці губок з островів Калімнос і Сімі. Операція тривала більше двох років, 16 дерев'яних ящиків зі скульптурами і мармуровий трон вдалося підняти, але це вимагало таких витрат, що Елгін змушений був продати скульптури Британському музею за 35 тисяч фунтів.

Досі точно невідомо, що ще залишилося на дні моря.

У 1975 році дослідження на місці катастрофи "Ментора" проводив Жан Жак Кусто, а в 1980 році співробітники Інститут підводних археологічних досліджень знайшли частину корпусу корабля. На думку археологів, він зберігся відносно добре.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стародавні арабські монети виявили на датському острові

Систематичні дослідження в 2009 році почала Інспекція підводних старожитностей під керівництвом підводного археолога доктора Дімітріса Куркумеліса. З корми корабля були підняті кілька знахідок - різноманітний посуд зі скла, кераміки й порцеляни, пляшки, декоративні елементи з інтер'єру офіцерської кают-компанії, дві рушниці, гарматний снаряд, особисті речі.

Серед баластних каменів археологи знайшли три стародавні монети - дві срібні і одну бронзову. Їх визнали найважливішим відкриттям - після знахідки стародавніх монет з'явилися припущення, що лорд Елгін перевозив не тільки скульптури, але й іншу давнину.

Експедиції були організовані також в 2011 і 2012 роках. Знайшли велику кількість монет, серед них принаймні дві стародавні срібні монети й дві золоті монети, що мали обіг в кінці 1700-х років. Деякі монети ще не вдалося ідентифікувати. На бригу знайдені також пістолет, кишенькові годинники, особиста печатка із зображенням гармати, золотий ланцюг, кільця, навігаційні прилади.

Лорд Елгін десять років, з 1802 по 1812 роки, вивозив твори давньогрецького мистецтва з Греції до Великобританії. У Британському музеї зберігаються метопи і статуї афінського Парфенона, рельєфний фриз "Панафінейська процесія", плити фриза з храму Беcкрилой Ніки в Афінах, одна з каріатид Ерехтейона, статуя Діоніса.

Греція практично з моменту відновлення державності вимагає від Великобританії повернення "мармурів Елгіна", дозвіл на вивезення яких давав турецький уряд під час туркократіі. Афіни відмовляються визнати легітимним вивіз шедеврів античності з країни і заявляють, що національне надбання має повернутися до Греції.

Зараз ви читаєте новину «Скульптури і скарби знайшли на бригу, який вивіз скарби Парфенона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути