Ексклюзиви
пʼятниця, 26 січня 2018 04:20

Сідней заснували британські каторжани та морські піхотинці

Сідней заснували британські каторжани та морські піхотинці
Сідней заснували британські каторжани у 1788 року. Фото: Вікіпедія

26 січня 1788 року флотилія з 11 британських кораблів привезла на узбережжя затоки Порт-Джексон на південному сході Австралії першу партію англійських злочинців — 578 чоловіків і 220 жінок. Ці люди, а також 300 військових заснували перше на континенті поселення європейців - Сідней. Цей день у країні є національним святом — Днем Австралії.

У Великій Британії бракувало місць в тюрмах. Каторжан відправляли у британські колонії в Америку. Коли тамтешні країни проголосили незалежність – засуджених почали засилати в малоосвоєну Австралію. На початку 1788 року сюди прибули 11 кораблів із 850 каторжанами. У ­бухті затоки Порт-Джексон облаштували місто. Назвали на честь міністра колоній Томаса Тавншенда, першого віконта Сіднея (1733–1800). Більшість людей на борту кораблів Першого флоту були англійцями (були також американці, африканці та французи); серед них були морські піхотинці з сім'ями, урядовці і 778 в'язні (з них 192 жінки), засуджені за крадіжки, лжесвідчення, шахрайство, насильство і грабіж на терміни від 7 років до пожиттєвого терміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першовідкривачі Австралії у перший ж день побилися з аборигенами

Колонізація континенту британцями супроводжувалася винищенням корінного населення. Залишки аборигенів відтіснялися у внутрішні безплідні землі. На початок 70-х років 19 століття було повністю знищено тасманійців. З кінця 18-го до середини 20-го століть чисельність тубільців скоротилася в 5-6 разів. Спершу поселення розташовувалися вздовж узбережжя. Після відкриття величезних пасовиськ у глибині континенту з 20-их років 19 століття стало швидко розвиватися вівчарство. Окремі приватні особи та вівчарські компанії захоплювали величезні території під пасовиська. У перші десятиліття після 1788 чисельність європейського населення росла повільно і в основному за рахунок засланців. У 1800 році кількість поселенців за виключенням військових становила бллизько 5 тисяч, у 1810 — 11,6 тисяч, в 1830 — 70 тисяч людей.

В 1851 році поблизу Сіднея було найдено поклади золота, що привело до різкого росту міста - будівлі повністю охопили затоку Порт-Джексон, а чисельність населення за двадцять років зросла до 200 тисяч. 1 січня 1901 набрав чинності акт британського парламенту про створення Австралійського Союзу. Федерація у складі 6 штатів, колишніх колоній, дістала статус домініону. Був створений федеральний уряд на чолі з генерал-губернатором.

Сьогодні в Сіднеї проживає понад 4,75 мільйона чоловік і він є найбільш густонаселеним містом в Австралії і Океанії.

Зараз ви читаєте новину «Сідней заснували британські каторжани та морські піхотинці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути