вівторок, 09 січня 2018 14:04

Сергій Параджанов навчався у Олександра Довженка
6

Сергій Параджанов
Фото: journal.liberty.su
Сергій Параджанов у Тбілісі
Сергій Параджанов із режисером Андрієм Тарковським
Сергій Параджанов із художником Олександром Джаншиєвим
Сергій Параджанов у робочому кабінеті

9 січня 1924 року у Тбілісі, Грузія, народився кінорежисер і сценарист, народний артист Вірменії і України Сергій Параджанов.

Він почав навчатися у Тбіліському інституті інженерів залізничного транспорту. Через рік кинув його і вступив одночасно на вокальний факультет Тбіліської консерваторії і в хореографічне училище при оперному театрі. Після війни здав іспити у режисерський факультет ВДІКу. Навчався в українського режисера Олександра Довженка.

Після закінчення Інституту кінематографії його направили до Києва. Там він зрежисерував свій перший фільм "Андрієш", про молдавського пастуха, що мріяв стати витязем.

Після нього Параджанов зняв ряд документальних і науково-популярних картин - "Наталія Ужвій", "Думка", "Золоті руки". У 1959 році він зняв художній фільм "Перший хлопець".

У 1964 році поставив фільм "Тіні забутих предків" за мотивами творів Михайла Коцюбинського. У 1968 - 1988 знімає фільми про історію Кавказу "Колір граната", "Легенда про Сурамську фортецю", "Ашик-керіб".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Був дуже щедрим" – сусід Параджанова показав подаровані режисером речі

17 березня 1973 радянська влада засудила Параджанова до 5 років ув'язнення за український націоналізм, спекуляцію та гомосексуалізм. Проти нього висунули анонімні звинувачення. Параджанов відбував покарання у Лук'янівській тюрмі та у колонії в Алчевську. Серед ув'язнених він користувався авторитетом. 30 грудня 1977 року після втручання міжнародних організацій Параджанова звільнили. Йому заборонили селитися в Україні і він переїхав у Тбілісі. 1982 року його на 11 місяців закривають у СІЗО за критичний виступ на прогоні вистави пам'яті Володимира Висоцького.

Помер Сергій Параджанов 21 липня 1990 року від раку легенів в Єревані, куди приїхав працювати над автобіографічною картиною "Сповідь".

"Всі знають, що у мене три батьківщини. Я народився в Грузії, працював в Україні і збираюся вмирати у Вірменії", - сказав він перед смертю.

20 липня 1990 року в Єревані помер режисер "Тіней забутих предків" Сергій Параджанов. Страждав на рак легенів та цукровий діабет. Поховали його на п'ятий день у найпочеснішому місці Вірменії - пантеоні видатних діячів парку ім. Комітаса.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Параджанов навчався у Олександра Довженка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути