четвер, 02 квітня 2020 13:13

Селяни розібрали на цеглу 100-річний костел

Селяни розібрали на цеглу 100-річний костел
Громада села Черниця розібрала занедбаний костел. На його місці встановлять скульптуру Божої Матері з родиною Фото: zaxid.net

У селищі Черниця Миколаївського району Львівської області місцеві мешканці розібрали на цеглу руїни костелу XX ст.

Храм не мав статусу пам'ятки архітектури та не перебував на балансі у жодній установі. Цеглу використають для місцевих потреб. На місці храму встановлять скульптуру Матері Божої з родиною, - повідомляє портал Zaxid.net

"Костел, маєток Вітольда Стефануса, який навпроти, рільнича школа, стара корчма, давні липи і польський цвинтар – це все розташоване поруч півколом і творить такий центр, площу. Для туристів це ціле гроно об'єктів. Не все конче треба було реставрувати, але не доводити до руїни. Я тоді наголошував на збереженні, прибиранні території", - розповів у коментарі порталу активіст у сфері порятунку культурної спадщини Іван Щурко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під фонтаном виявили церковний цвинтар

За його словами костел заклали на початку XX ст. До 1939 року це був храм, потім склад, шкільний спортзал. Стояв порожнім з 90-х років. У корпусах рільничої академії неподалік колись був шпиталь Сівочих стрільців. Після розпаду СРСР усі ці споруди, окрім храму, і землю довкола передали на баланс Львівської національної академії мистецтв. Відповідно, отримання дозволу громада не потребувала.

"Громада - не вандали, громада хоче мати в центрі села територію, яка могла б око радувати і ми могли до того святого місця прийти помолитися. Ми хочемо святе місце зробити святим, а не мати безлад, який там був", - наголосила місцева депутатка Галина Городицька.

Окрім статуї на місці костелу встановлять лави, освітлення, прокладуть бруківку та поставлять табличку з історією храму.

Віряни Московського патріархату розібрали козацьку Покровську церкву в селищі Лозова Шаргородського району Вінницької області. Її побудували 1702 року за часів гетьмана Івана Мазепи та фастівського полковника Семена Палія. Мала статус пам'ятки національного значення.

Зараз ви читаєте новину «Селяни розібрали на цеглу 100-річний костел». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути