понеділок, 17 квітня 2017 18:13

Секретну доповідь Хрущова про культ Сталіна виставлять на торги

Секретну доповідь Хрущова про культ Сталіна виставлять на торги
20-й з'їзд Комуністичної партії 25 лютого 1956 року в Москві

20 квітня аукціонний дім Christie's виставить на онлайн-торги доповідь з таємною промовою радянського лідера Микити Хрущова, розвінчує культ особи Сталіна. Про це свідчить інформація на сайті Christie's.

На обкладинці польською мовою зазначено назву документа "Про культ особи і його наслідки" з критикою Йосипа Сталіна. Вихідні дані: "Варшава, березень 1956 року". У правому верхньому куті міститься приписка: "Виключно для партійних організацій".

У лот входять і скорочена, і повна версії доповіді, з яким Хрущов виступав на 20-му з'їзді Комуністичної партії 25 лютого 1956 року в Москві. Оціночна вартість цих, як зазначається, дуже рідкісних перших видань в оригінальних обкладинках, становить дві-три тисячі доларів.

Промова Хрущова на сайті Christie's називають одним з визначальних документів XX століття в цілому та епохи холодної війни зокрема. Перший секретар ЦК КПРС виголосив її на закритому засіданні делегатів КПРС. Метою виступу було знищення образу і спадщини покійного диктатора. Хрущов навів численні приклади зловживання Сталіним владними повноваженнями.

Прийняти рішення про те, щоб виступити з промовою, яка підірвала б зміцнене в радянській суспільній свідомості уявлення, було непросто, пишуть експерти Christie's з посиланням на публікацію в The Observer від 2006 року. Кілька місяців запеклих суперечок пішло на те, щоб вірні Сталіну партійні лідери погодилися на це за умови, що текст ніколи не буде опублікований.

Незважаючи на умовну закритість, доповідь була поширена по всьому партосередку країни, причому на ряді підприємств до його обговорення залучали і безпартійних. Документ привернув величезну увагу в усьому світі, з'явилися його переклади на різні мови. У Радянському Союзі він був опублікований в 1989 році в журналі "Известия ЦК КПРС".

Зараз ви читаєте новину «Секретну доповідь Хрущова про культ Сталіна виставлять на торги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути