пʼятниця, 14 травня 2021 10:18

Сьогодні вшановують українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Сьогодні вшановують українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни
Українці рятували євреїв під час Другої світової війни. Переховували вдома ы по монастирях. Фото: uinp.gov.ua

14 травня відзначають День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Його запровадили постановою Верховної Ради у лютому 2021-го.

Протягом Другої світової війни в Україні фашисти знищили 1,5 млн євреїв. Частину людей, яких хотіли вбити, вдалося врятувати. За це, званням "Праведника народів світу" Ізраїлем удостоєні 2659 громадян України. Найбільше - з Вінниці, Одеси, Львова, Харкова, Житомира, Києва, Рівного, Хмельницького, Тернополя. Ознайомитись з їх біографіями можна на порталі Праведники народів світу. Україна.

Звання надає Ізраїльський національний меморіал Катастрофи та Героїзму Яд Вашем в Єрусалимі. Роблять це на основі документів, свідчень вцілілих осіб та очевидців. Комісія з істориків, юристів та уцілілих жертв Голокосту ретельно вивчають кожен випадок. Звання - пошана людям, які проявили гідніть під час війни.

Серед основних умов для отримання його виділяють:
- рекомендація від єврейських організацій,
- особа має сповідувати християнство і не бути етнічним євреєм,
- допомога, яка надавалась євреям, мала бути свідомою, безкорисною, тривалою та вагомою,
- для життя рятівника євреїв та його родини існувала небезпека.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австрієць віддячив €2 млн євро за порятунок родини від нацистів

Праведниками народів світу отримують іменну медаль, почесний сертифікат і право вписати своє ім'я на Стіні Честі в Саду Праведників у Єрусалимі. Ізраїль видає їм почесне громадянство.

Історії порятунку євреїв, фото, документи, відеоспогади, архівні й музейні матеріали зібрали на сайті "Портрети". Кожен нарис презентує дослідник, член родини, краєзнавець, установа.

Жертвами Голокосту вважаються 6 млн євреїв Європи, вбитих протягом 1933-1945 років. Це число закріплене у вироках Нюрнберзького трибуналу. Проте повного поіменного списку жертв не існує. До кінця війни нацисти знищували навіть сліди від таборів смерті. Збереглися свідчення про вивезення або знищення вже похованих останків людей перед приходом радянських військ.

У Національному Меморіалі Катастрофи та Героїзму Яд Вашем в Єрусалимі зберігаються персональні документи, що свідчать про приблизно 4 млн жертв, поіменно ідентифікованих.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні вшановують українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути