пʼятниця, 25 травня 2012 11:14

Щоденники королеви Вікторії тепер доступні он-лайн

Щоденники королеви Вікторії тепер доступні он-лайн
111 томів переписала дочка Вікторії Беатрис. Фото: queenvictoriasjournals.org

Особисті щоденники британської королеви Вікторії (1819-1901), чиє правління збіглося з етапом небувалого розквіту Британської імперії, вперше розміщено в інтернеті. Запуск ресурсу www.queenvictoriasjournals.org приурочений до 193-ї річниці від дня народження монарха, відбувся вчора в урочистій обстановці в Букінгемському палаці за участю правлячої королеви Єлизавети II.

Щоденники Вікторії налічують більше 43 тисяч сторінок тексту і є докладною розповіддю про її життя від першої особи, починаючи з 13 років і майже до самої смерті.

Кропітку роботу з перекладу особистих записів монарха в електронний формат виконали співробітники бібліотеки Оксфордського університету та Королівських архівів. Доступ у веб-сайт до цього моменту надавався тільки за спеціальним дозволом, а тепер відкритий без обмежень на півроку, на честь діамантового ювілею (60-річчя) правління Єлизавети II.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сувої Мертвого моря викладені в Інтернет

До наших часів збереглися тільки 13 томів власноручних записів королеви Вікторії. Іншу частину щоденників (111 томів) переписала її дочка Беатрис. На це у принцеси пішло чотири десятиліття. Згідно з волею матері, Беатріс виключила з рукописів фрази, які могли образити когось із членів сім'ї. Багато оригіналів були згодом знищені.

У щоденниках знайшли відображення роздумів королеви Вікторії про її чоловіка - принца-консорта Альберті, замітки про подорожі по Великобританії, а також про найважливіші події в історії країни, Європи та світу. Найбільш особистісними є опис почуттів, які монарх відчувала до чоловіка, у дні їх весілля, народження дітей, смерті Альберта в 1861 році.

Королева Вікторія правила Великобританією 63 роки, довше, ніж будь-хто інший. Крім неї, Єлизавета II стала єдиним британським монархом, якому довелося відзначити 60-річчя з дня свого сходження на престол.

Зараз ви читаєте новину «Щоденники королеви Вікторії тепер доступні он-лайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути