четвер, 21 грудня 2017 16:33

Літак "Мрія" розробляли для запуску космічних кораблів

Літак "Мрія" розробляли для запуску космічних кораблів
Літак АН "Мрія" вперше продемонстрували в 1989 році на виставці авіації в Ле-Бурже у Франції Фото: 24daily.net

21 грудня 1988 року відбувся перший політ українського літака Ан-225 "Мрія".

На початок 80-х років у радянському союзі почали активну роботу над створенням власного шаттлу, який отримав назву – "Буран". Для транспортування подібних об'єктів потрібно було мати досить міцний тягач. Саме український літак повинен був транспортувати ці космічні машини до космодрому, або створювати запуски прямо у повітрі, пише сайт avia.pro.

З 1985 року керівництво київського заводу намагалося якомога швидше закінчити будування цього літака. Задіяли десятки тисяч конструкторів, інженерів, технологів, льотчиків тощо. На міжнародній арені літак вперше продемонстрували 1989 року на виставці авіації в Ле-Бурже у Франції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1200 км/год: показали найшвидший український автомобіль

Після розпаду Радянського Союзу, 1994 року літак наполовину розібрали через брак фінансування та велику матеріальну затратність на утримування. Але вже на початку 2000-х років назріло питання про відродження цього могутнього літака. 2001 року літак повністю відновили. Наразі він є одним із лідерів серед повітряних рекордсменів. Якщо підсумувати всі світові рекорди "Мрії", то таких налічується понад 250.

28 січня 1986 року об 11:38 за місцевим часом через 73 сек. після старту з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) на висоті 17 км вибухнув американський космічний корабель багаторазового використання "Челленджер 10". Екіпаж з 7 чоловік загинув.

Зараз ви читаєте новину «Літак "Мрія" розробляли для запуску космічних кораблів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути