четвер, 11 вересня 2014 11:19

Сальвадор Альєнде застрілився із АК-47, подарованого Кастро

41 рік тому цього дня загинув Сальвадор Альєнде в результаті військового перевороту в Чилі.

Автор: lenta-ua.net
  Сальвадор Альєнде
Сальвадор Альєнде

11 вересня 1973 року в Чилі в ході військового перевороту, вчиненого групою військових на чолі з генералом Аугусто Піночетом загинув 65-річний президент Сальвадор Альєнде, перший в Латинській Америці демократично обраний марксистський лідер країни.

Сальвадор Альєнде народився в 1908 році в заможній сім'ї. Отримав медичну освіту. В 1933 році став одним із співзасновників Чилійської соціалістичної партії. В 1970 році переміг на президентських виборах.

За три роки свого президентства Альєнде працював над реструктуризацією чилійського суспільства, дотримуючись демократичних принципів управління і громадянських свобод.

11 вересня 1973 року військові на чолі з генералом Аугусто Піночетом виступили проти демократичного уряду країни. Альєнде з прихильниками забарикадувались в урядовому палаці Ла Монеда і почали підготовку до оборони. Близько полудня два літаки провели першу атаку по палацу, а протягом наступних 20 хвилин здійснили ще шість авіанальотів. Розуміючи безнадійність свого становища, о 14-й годині, коли палаючий палац почали штурмувати, Альєнде застрілив себе із автомата АК-47, подарованого йому свого часу кубинським лідером Фіделем Кастро.

Через декілька тижнів, виступаючи в Гавані, Кастро розповів, що Альєнде загинув у бою і десятки куль пронизали його тіло.

Після перевороту диктатором Чилі став генерал Аугусто Піночет Угарте. Він з допомогою ЦРУ заарештував сотні опонентів, котрі піддали жорстоким тортурам і знищили. Всього, за 17 років правління хунти зигинуло або пропало безвісти більше трьох тисяч противників режиму.

Зараз ви читаєте новину «Сальвадор Альєнде застрілився із АК-47, подарованого Кастро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути