понеділок, 19 листопада 2018 19:10

Рятували життя - презентували книгу про доброчинців Голодомору

Рятували життя - презентували книгу про доброчинців Голодомору
Презентували книгу "Людяність у нелюдяний час" Фото: memory.gov.ua

19 листопада в Українському кризовому медіа-центрі презентували доповнене видання книжки "Людяність у нелюдяний час". До видання увійшла інформація про понад 180 людей часів Голодомору.

"Голодомор – це страшна сторінка нашої історії. Мільйони убитих голодом та мільйони покалічених. Але навіть у тих найстрашніших умовах були ті, хто зберігав доброту і чуйність у серці. Мали мужність чинити спротив чи допомогти ближньому. І без історій цих людей, без історії їхньої боротьби та людяності наші знання про Голодомор є неповними. Ми ставимо собі за мету відновити пам'ять і про тих, хто чинив спротив режиму і про тих, хто зберігав доброту і рятував інших від голоду. Книга - про праведних людей і праведні діяння у роки Голодомору є невеликим вкладом у справу відновлення національної пам'яті", – говорить співробітник Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак.

Упорядники будуть продовжувати пошуки героїв книги і розширюватимуть її.

"У книзі вміщено історії різних людей, стратегії вчинків яких були схожими. Вони рятували життя. Одне, кілька чи цілої громади – залежно від того, які мали можливості. Що кожна історія – подвиг, розумієш тільки після "занурення" у ті страшні роки", - каже дослідниця Вікторія Яременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посадили в тюрму за жменю зерна - дослідниця поділилася спогадами очевидців про Голодомор

Виданням вшановують пам'ять доброчинців, які не боялися чинити опір геноцидній політиці. Попри ризик смертельної розправи, рятували людей у роки Голодомору.

Перше видання книжки "Людяність у нелюдяний час. Доброчинці в часи Голодомору" побачило світ у 2013 році. Тоді було оприлюднено відомості про понад 140 доброчинців – вчителів, лікарів, священиків, голів сільрад та інших, чиї діяння збереглися у народній пам'яті.

Наклад видання становить 2 тис. примірників. Отримати безкоштовно книгу можна, звернувшись з листом до Українського інституту національної пам'яті.

В інтернеті оприлюднили Національну книгу пам'яті жертв Голодомору 1932-1933-х в Україні.

Це одне із найвагоміших результатів діяльності з дослідження Голодомору та вшанування пам'яті його жертв з нагоди 75-х роковин трагедії. Видали книгу на замовлення Українського інституту національної пам'яті (УІНП) 2008-го

Зараз ви читаєте новину «Рятували життя - презентували книгу про доброчинців Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути