пʼятниця, 08 грудня 2017 15:36

Розшифрували секретні рукописи ката концтабору

Марсель Наджарі написав свою розповідь про життя в таборі смерті 1944 року і сховав його в термосі. Записи були зроблені грецькою мовою. Знайти їх вдалося лише 1980-го, але за 36 років папір розмило від вологи, і читанню підлягала тільки невелика частина рукопису.

Відновити записи вдалося за допомогою комп'ютерного моделювання, пише facenews.ua.

Наджар був 1 з майже 2200 членів зондеркоманди - єврейських в'язнів, яких використовували СС для супроводу співвітчизників у газові камери.

Свої записи чоловік сховав біля крематорію Освенцима.

"Крематорій - це великий будинок з широким димарем і 15 печами. Тут два величезних підвали. В одному з них люди роздягаються, в іншому - камера смерті. Люди заходять у неї голими по три тисячі за один раз, їх закривають і подають газ. Після шести або семи хвилин мук вони вмирають", - пише Марсель.

  Ув'язнені концтабору
Ув'язнені концтабору

У своїх рукописах він розповідав, як нацисти проводили труби в приміщення, щоб газова камера була схожа на душову. Контейнери з газом завжди привозять на машині німецького Червоного Хреста в супроводі 2 есесівців. Попіл після спалення тіла середньої жертви важив близько 640 г.

Перш ніж поховати свої записи, Наджар написав передмову німецькою, польською та французькою мовами, в якому звертається з проханням до тих, хто знайде рукопис, передати її в грецьке посольство на ім'я свого друга Димитрос Стефанідес.

Марсель Наджар був грецьким євреєм і став свідком відчайдушного повстання членів зондеркоманди під керівництвом радянських військовополонених, які спробували підірвати 1 з 5 крематоріїв, використовуючи викрадену вибухівку. Бунт був пригнічений нацистами, і, оскільки Наджара не було серед його учасників, він вижив.

  Марсель Наджари
Марсель Наджари

Наджар помер 1971 року, 9 років не доживши до моменту, коли його записки знайшли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виставили на продаж тарілку, яку загубив Гітлер під час втечі

Понад 4 млн людей було знищені нацистами в крематоріях і на вогнищах табору Освенцим. Починаючи з 1940 року, в Освенцим з окупованих територій щодня прибували по 10 ешелонів з ув'язненими. У кожному ешелоні було 40-50 вагонів. У кожному вагоні було від 50 до 100 чоловік, при цьому 70% новоприбулих знищувалися одразу.

Зараз ви читаєте новину «Розшифрували секретні рукописи ката концтабору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути