пʼятниця, 12 березня 2021 01:13

Розшифрували напис на амулеті, який захищав від злих духів

Розшифрували напис на амулеті, який захищав від злих духів
Амулет зробили у вигляді сувою зі свинцю. Фото: Heritage Art

Археологи розшифрували на давньому амулеті закляття від злих духів.

1,6 тис. років тому адепти гностичної релігії Манді написали заклинання на свинцевому амулеті давньою мовою, повідомляє Live Science.

Представники цієї релігії живуть на півдні Іраку та Ірану. Вони вірять у давніх біблійських пророків, але заперечують християнство та іслам. На думку багатьох вчених, релігія мандеїв могла виникнути зі злиття гностичних сект Вавилонії з групами учнів Іоанна Хрестителя. Гностиками називають представників численних пізньоантичних релігійних течій, які використовували мотиви зі Старого Завіту, східної міфології та ранньохристиянських вчень.

Відкриття розповідає більше про релігію мандеїв. Розшифровування тексту показало, що амулет призначався для захисту людини на ім'я Аббія від потойбічних кровопивців і демонів.

"В ім'я життя, нехай буде здоров'я духу і душі Аббії, сина Махуа", - йдеться в тексті на амулеті.

Текст закликає Габріеля, який є "ангелом богів", "кинути, зв'язати, вразити, убити та скувати демона". Він закликає Гавриїла протистояти "духам, які їдять плоть і п'ють кров Аббії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли жорно із зображенням фалосу

"Амулет має довжину близько 20,3 см і ширину 4,4 см. На ньому знаходяться 62 рядки тексту", - повідомив професор релігії в Центральному коледжі в Данвіллі Том Макколлоу.

Співробітники коледжу придбали кілька амулетів у колекціонера 2000-го за $5 тис. Продавець сказав, що амулети купили члени його сім'ї в Єрусалимі в 1950-х роках.

У пустелі Негев в Ізраїлі 11-річний хлопчик Цві Бен-Давид знайшов древній амулет у вигляді напівоголеної жінки зі складеними на грудях руками та хусткою на голові. Він зробив знахідку під час сімейної поїздки у селище Нахаль ха-Бесор на півдні Ізраїлю.

Зараз ви читаєте новину «Розшифрували напис на амулеті, який захищав від злих духів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути