Ексклюзиви
пʼятниця, 04 серпня 2023 08:50

Республіку сепаратистів ліквідували за 84 год.

Республіку сепаратистів ліквідували за 84 год.
Операція "Буря" поклала кінець Сербській Країні у Хорватії Фото: korrespondent.net

4 серпня 1995 року в Хорватії розпочалася масштабна військова операція "Буря". Хорватській армії та поліції наказали ліквідувати невизнану сепаратистську республіку Сербську Країну.

Самопроголошена республіка виникла 1991-го зі столицею в місті Кнін. Контролювала землі в центрі та на сході Хорватії - близько 30% усієї країни. Її формувало переважно етнічне сербське населення, невдоволене приходом до влади в Хорватії правоцентристського уряду та обранням президентом Франьо Туджмана. Раніше новий глава держави був активним учасником хорватського дисидентського руху в Югославії та прагнув повної незалежності Хорватії від неї.

Фактично з 1991 року для хорватів розпочалася вітчизняна війна, яка коштувала Загребу до 15% річного ВВП. Президент сусідньої Сербії Слободан Мілошевич організував серйозну підтримку сепаратистам, водночас протиборчі сторони розгороджували миротворчі сили ООН. Конфлікт став "замороженим".

Попри це, збройним силам Хорватії 1993-го вдалося провести дві невеликі операції проти сербських сепаратистів, та вони не дали бажаних результатів. Тоді ООН, США, Росія і Німеччина запропонували план "Загреб-4". Сербам пропонували широку автономію в Хорватії, навіть федералізацію країни, але представники сепаратистського уряду відмовились від зустрічі. Порадив їм відмовитись і Слободан Мілошевич, який ознайомився із планом. Не погоджувалося з планом і керівництво Хорватії, вважаючи його політичним самогубством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 21 рік тому Мілошевича змусили піти у відставку

Після багатьох невдалих спроб мирних переговорів Хорватія ризикнула на чергову військову операцію. Про початок "Бурі" заздалегідь попередили сили ООН, а Туджман востаннє звернувся до солдатів Сербської Країни із пропозицією здатися в обмін на амністію. На це не пішли.

Загальна кількість хорватських військовослужбовців, задіяних в операції, становила 130 тис. осіб. Мали 400 танків та понад 300 гармат. Також їх підтримував П'ятий корпус Армії Республіки Боснії і Герцеговини. Сербська Країна могла виставити близько 40 тис. вояків, стільки ж танків і гармат, як у Хорватії.

"Буря" розпочалася 4 серпня о 5-й ранку. Хорватські війська провели артпідготовку на 630-кілометровій лінії фронту. Водночас авіація атакувала та вивела з ладу всі центри зв'язку та командні пункти сепаратистів. Уже протягом першого дня хорвати просунулися вглиб Сербської Країни на 15 км. 5 серпня військові звільнили більшість хорватських міст, а о 9:30 увійшли до міста Кнін, що символічно означало ліквідацію Сербської Країни. Розгромлені за 84 год. сепаратистські війська відступили до Ліки та Боснії.

У Сербії не очікували такого швидкого розгрому підтримуваних нею сепаратистів. 7 серпня сербські військові атакували хорватські підрозділи на річці Сава, але це не врятувало сепаратистів від розгрому. 8 серпня хорватські війська продовжували ліквідацію залишків вогнищ опору. Водночас Хорватію покинули близько 200 тис. сербів, а їх майно розграбували. Хорватія та Сербія звинуватили одна одну у воєнних злочинах, етнічних чистках та геноциді.

Операція "Буря" стала символом війни Хорватії за незалежність. Щороку 5 серпня в країні святкують День перемоги й подяки батьківщині та День хорватських оборонців.

Югославія, що складалася з Хорватії, Чорногорії, Боснії і Герцеговини, Словенії, Македонії і Сербії, стала федеративною республікою на чолі з лідером комуністів, маршалом Йосипом Броз Тіто, 31 січня 1946-го. Тіто помер у травні 1980 року. Югославія разом з комунізмом розпалась протягом наступного десятиліття.

12 лютого 2002-го колишній президент Югославії Слободан Мілошевич постав перед судом в Гаазі за звинуваченням у геноциді і військових злочинах в Боснії та Герцеговини, Хорватії і Косово. Мілошевич був сам собі адвокатом протягом більшої частини тривалого суду, який закінчився без вироку. Урешті, так званий "Балканський м'ясник", як його називали, був знайдений мертвим у віці 64 років в результаті серцевого нападу в тюремній камері 11 березня 2006-го.

Зараз ви читаєте новину «Республіку сепаратистів ліквідували за 84 год.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути