пʼятниця, 12 лютого 2021 07:10

Мілошевич постав перед судом

Мілошевич постав перед судом
Суд над Слободаном Мілошевичем в Гаазі / Getty Images

12 лютого 2002-го колишній президент Югославії Слободан Мілошевич постав перед судом в Гаазі за звинуваченням у геноциді і військових злочинах в Боснії та Герцеговині, Хорватії і Косово. Мілошевич був сам собі адвокатом протягом більшої частини тривалого суду, який закінчився без вироку. Врешті, так званий "Балканський м'ясник", як його називали, був знайдений мертвим у віці 64 років в результаті серцевого нападу в тюремній камері 11 березня 2006-го.

Югославія, що складалася з Хорватії, Чорногорії, Боснії і Герцеговини, Словенії, Македонії і Сербії стала федеративною республікою на чолі з лідером комуністів, маршалом Йосипом Броз Тіто, 31 січня 1946-го. Тіто помер в травні 1980-го. Югославія разом з комунізмом розпалась протягом наступного десятиліття.

Мілошевич народився 20 серпня 1941-го. Вступив у компартію в 18 років. Став президентом Сербії в 1989-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сербії застрелили колишнього адвоката Слободана Мілошевича

25 червня 1991-го Хорватія і Словенія оголосили про незалежність від Югославії. Мілошевич послав танки до словенського кордону, що спричинило коротку війну, яка закінчилася відділенням Словенії. Тоді в Хорватії почалася війна між хорватами і етнічними сербами. Сербія відправила зброю і ліки сербським повстанцям в Хорватії. Хорватські сили зіткнулися з військами югославської армії під керівництвом сербів і їх прихильниками. Приблизно 10 тис. людей загинули. Сотні хорватських міст були зруйновані. У січні 1992-го було встановлено припинення вогню під егідою ООН.

У березні 1992-го Боснія і Герцеговина проголосила незалежність. Мілошевич профінансував повстання боснійських сербів, почавши війну, в результаті якої загинуло близько 200 тис. людей. Згодом у Дейтоні, США, було досягнуто мирної угоди за посередництва Америки в 1995-му.

У Косово, колишньому автономному краї Сербії, визвольні сили вступили в війну з сербами і югославської армією. На тлі повідомлень, що Мілошевич почав кампанію етнічної чистки проти косовських албанців, сили НАТО завдали авіаударів по Югославії в 1999-му.

Після програшу на президентських виборах у вересні 2000-го Мілошевич відмовився змиритися з поразкою, поки масові протести не змусили його піти у відставку наступного місяця. Нова влада звинуватила колишнього президента в корупції і зловживанні повноваженнями. Він, врешті, здався сербській владі. 1 квітня 2001-го, після 26-годинного протистояння, його заарештували.

У червні того ж року він був екстрадований до Нідерландів і звинувачений трибуналом ООН з військових злочинів. Мілошевич помер в камері від серцевого нападу до завершення суду.

У лютому 2003-го Сербія і Чорногорія стали конфедерацією і відмовилися від назви Югославія. У червні 2006-го 2 країни оголосили про незалежність один від одного.

Зараз ви читаєте новину «Мілошевич постав перед судом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути