Ексклюзиви
понеділок, 04 березня 2019 09:45

Розповіли секрет рідини з китайської гробниці

Розповіли секрет рідини з китайської гробниці
Вік знахідки вчені визначили як 202 рік до н. е. - 8 рік н. е. Фото:techno.nv.ua

Китайські археологи під час розкопок стародавнього поховання в районі міста Лоян знайшли глечик з рідиною, яка в давні часи вважалася еліксиром безсмертя.

При цьому спочатку учасники розкопок припустили, що перед ними - стародавнє рисове вино, - пише The History Blog .

Речовина в глечику була жовтою і пахла спиртом. Виявили, що в інших гробницях того ж періоду містилося вино з рису або сорго, яке зберігали в бронзових судинах. Алкоголь відігравав важливу ритуальну роль в похоронних практиках того періоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Четверо в одному саркофазі - жінка розкопала гробницю у своєму городі

Однак, лабораторні випробування рідини показали, що попередня ідентифікація вина була невірною. Це був не алкоголь, а суміш нітрату калію і алунита, мінералу сульфату алюмінію і калію. Це два компонента, які, згідно з давнім даоських текстів, могли бути використані для створення еліксиру безсмертя.Вік знахідки вчені визначили як 202 рік до н. е. - 8 рік н. е. Це були часи династії Західна Хань.

Ртуть і свинець були основою більшості формул еліксиру, і може здатися дивним, що обидва ці речовини є смертельними отрутами, але насправді здатність покінчити з життям розглядалася як інша сторона їх передбачуваної здатності продовжувати життя.Китайська література описує багатьох дворян, навіть імператорів, які померли від еліксиру безсмертя. Цинь Ши Хуанді, перший імператор об'єднаного Китаю, вважається першим імператором, який помер (в 210 р до н.е.) від отруєння еліксиром. Останнім убитим в пошуках безсмертя був імператор Юнчжен в 1735 році.

"Це перший раз, коли міфічні "Ліки для безсмертя" були знайдені в Китаї. Рідина має велике значення для вивчення стародавніх китайських трактатів про досягнення безсмертя", - сказав Ши Цзячжен, глава Інституту культурних реліквій та археології в Лояні.

Археологи виявили гробницю інків, в якій був похований елітний представник доколумбової цивілізації.Відкриття було зроблено на місці розкопок Мата Індіо в північному регіоні Перу Ламбаеке.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли секрет рідини з китайської гробниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути