Ексклюзиви
четвер, 05 листопада 2020 17:50

Розкопали одну з найдавніших церков

Розкопали одну з найдавніших церков
Майстри IV ст. переобладнали язичницький храм у ранньовізантійську церкву Фото: Yaniv Cohen

У заповіднику Баніас біля підніжжя гори Гермон на півночі Ізраїлю розкопали залишки однієї із найдавніших християнських церков. Руїни датували IV ст. н. е.

Раніше на її місці був язичницький храм, побудований 20 року до н.е. та присвячений грецькому богу Пану, якого вважали покровителем пастухів і дикої природи. Вчені розповіли, що будівельники IV-V ст. пристосували його під потреби нової релігії. Одну з великих ніш, у якій, можливо, стояла статуя Пана переобладнали на церковну апсиду. Уже 320 р. н.е. храм став важливим християнським центром із власним єпископом, повідомляє The Times of Israel.

Професор університету Хайфи Аді Ерліх припускає, що церкву збудували на згадку про відносини Ісуса Христа з апостолом Петром, який визнав вчителя Месією. Згідно з деякими християнськими традиціями, саме в районі знахідки Ісус доручив Петру поширювати християнство світом і промовив:

"Ти - Петро (скеля), і що я на цій скелі збудую мою Церкву й що пекельні ворота її не подолають. Я дам тобі ключі Небесного Царства, і що ти на землі зв'яжеш, те буде зв'язане на небі, і те, що ти на землі розв'яжеш, те буде розв'язане й на небі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під руїнами церкви виявили цінну мозаїку

Унікальним археологи називають і місце розкопок. Воно поєднує в собі скелю, печеру, водні джерела та терасу, що виникла в давнину внаслідок обвалу частини скелі, на якій і був зведений храм.

Серед християнських знахідок вдалося виявити маленькі хрестики, що прикрашали мозаїчну підлогу церкви, та камінь, всіяний нашкрябаними хрестами. Можливо, їх залишили паломники VI - VII ст.

Нещодавно у Туреччині на дні озера Гага виявили руїни давньої церкви. На знахідку натрапили на глибині 15 м підводні археологи з Бодрумського музею. Вік споруди ще не встановили.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали одну з найдавніших церков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути