вівторок, 21 серпня 2018 12:43

Радянський союз ввів війська у Прагу
15

Празькі студенти намагаються чинити опір радянській армії
Празькі студенти намагаються чинити опір радянській армії
Місцеві мешканці оточили техніку біля Національного музею
Місцеві мешканці оточили техніку біля Національного музею
Місцеві мешканці оточили техніку біля Національного музею

21 серпня 1968 року о 2-й ночі радянський пасажирський літак Ан-24 запросив аварійну посадку в празькому аеропорту Рузине. З літака висадилися військовослужбовці 7-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії.

Десантники захопили всі об'єкти аеродрому і почали прийом транспортних літаків Ан-12 з підрозділами десантників і військовою технікою. Транспортні Ан-12 сідали на смугу кожних 30 секунд. Почалася ретельно розроблена СРСР операція по окупації Чехословаччини.

Агресію СРСР викликали демократичні реформи, які проводилися компартією Чехословаччини під керівництвом Александера Дубчека.

Операція по захопленню Чехословаччини отримала назву "Дунай". У ній брали участь армії СРСР, Польщі, Угорщини та Болгарії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фото, як виглядала Чехословаччина після вторгнення СРСР 46 років тому

Зі сторони СРСР у захопленні взяли участь 18 мотострілкових, танкових і повітряно-десантних дивізій, 22 авіаційних і вертолітних полків, загальною чисельністю за різними даними від 170 до 240 тисяч осіб. Задіяли близько 5 тисяч танків. Створили Прикарпатський і Центральний фронти. Чисельність об'єднаного угруповання військ досягала півмільйона військовослужбовців. Радянська пропаганда назвала захоплення державни допомогою братньому чехословацькому народу в боротьбі з контрреволюцією.

У Чехословаччині з січня 1968 року почалися політичні та економічні реформи. Ослабили цензуру, повсюдно проходили вільні дискусії, почалося створення багатопартійної системи. Уряд заявив про прагнення забезпечити повну свободу слова, зібрань і пересування, встановити суворий контроль над діяльністю органів безпеки, полегшити можливість організації приватних підприємств і знизити державний контроль над виробництвом. Планувалася федералізація держави і розширення повноважень органів влади суб'єктів ЧССР - Чехії та Словаччини.

У СРСР намагалися вмовити команду Дубчека зупинити реформи. У Чехословаччині СРСР не зміг розмістити свої військові бази та тактичну ядерну зброю. Керівництво Чехословаччини, щоб уникнути кровопролиття і руйнування країни, відвело армію в казарми і надало можливість радянським військам захопити країну. Проти радянських військ вийшли цивільні.

О 4 годині 21 серпня колона танків і БТР попрямувала до будівлі ЦК КПЧ. Там застрелили 20-річного жителя Праги. У кабінеті Дубчека радянські військові заарештували його самого і сімох членів ЦК. О 7-й ранку танки попрямували на Виноградську, 12, де розташовувалося Радіо Праги. Жителі встигли побудувати там барикади, танки стали прориватися, відкрили стрілянину по людях. Того ранку біля будівлі Радіо загинули 17 чоловік, ще 52 отримали поранення.

Після 14:00 арештоване керівництво КПЧ посадили в літак і вивезли в Україну. В Празі ввели комендантську годину, в темну пору солдати відкривали вогонь по будь-кому.

Правда про події в Чехословаччині просочується в Україну з листів тамтешніх органів влади, родичів. Люди отримують інформацію, ловлячи європейські та американські радіостанції. Дещо розповідають радянські військові, які беруть участь в окупації. Найбільше знають жителі західних областей Української РСР. Вони бачать колони військових на кордоні.

Зараз ви читаєте новину «Радянський союз ввів війська у Прагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути