пʼятниця, 22 січня 2021 06:05

Рада проголосила незалежність

На закритому засіданні Центральної Ради в будинку Педагогічного музею в Києві 22 січня 1918 року затвердили IV Універсал. Він проголосив Україну незалежною державою.

Автор: wikimedia.org
  22 січня 1918-го Центральна Рада прийняла IV універсал
22 січня 1918-го Центральна Рада прийняла IV універсал

Рада зібралася у березні 1917-го з представників українських партій, наукових та громадських організацій. Керівником обрали лідера Товариства українських поступовців 51-річного професора історії Михайла Грушевського. 19 квітня 1917 року Всеукраїнський національний конгрес визнав Центральну Раду загальноукраїнською організацією.

23 червня 1917 року вона прийняла I Універсал, яким оголосила про готовність перебрати на себе державні функції на території України, і перед Тимчасовим урядом у Петрограді поставила вимогу надати їй автономію в рамках федеративної Росії.

Досягнуті домовленості були сформульовані у ІІ Універсалі, виголошеному 16 липня 1917 року. Після повалення більшовиками Тимчасового уряду Російської Республіки Центральна Рада 20 листопада 1917 року своїм III-м Універсалом проголосила створення Української Народної Республіки.

17 грудня 1917 року Центральна Рада отримала урядову телеграму з Петрограда в котрій більшовицькі лідери Росії зазначили, що Раднарком "визнає Українську Народну Республіку, її право цілком відокремитися від Росії зараз же, без обмеження та безумовно". Водночас висували ультимативні вимоги пропустити більшовицькі війська на Південний фронт для боротьби з Каледіним, не пропускати білогвардійські війська, що рухаються на Дон і Урал та припинити роззброєння радянських військ та Червоної гвардії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Києва повернувся вчений, якого утримували в Росії

Цей ультиматум з'їзд Рад селянських, робітничих і солдатських депутатів 17-18 грудня в Києві відкинув. Росія кинула проти УНР загони червоноармійців на чолі з Володимиром Антоновим-Овсієнком, Олександром Єгоровим і Михайлом Муравйовим. Вони діяли під прапором утвореної 25 грудня на пробільшовицькому Всеукраїнському з'їзді рад у Харкові радянської Української Народної Республіки.

У січні 1918 року почався наступ червоних військ на Київ. Через це Мала Рада Центральної Ради затвердила IV Універсал.

"Однині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною державою українського народу", - йшлося у ньому.

Універсал доручав урядові завершити переговори з Центральними державами і укласти з ними мир.

Більшовики відкрили Всеукраїнський з'їзд робітничих, солдатських і селянських депутатів у будинку Дворянських зборів Харкова 24 грудня 1917 року. За добу проголосили утворення Української Народної Республіки Рад - Радянської України.

До Харкова вирішили їхати після невдалої спроби провести подібний з'їзд у Києві. Хотіли законно повалити Центральну Раду та захопити владу, але більшість делегатів київського з'їзду підтримали саме український політичний орган.

Зараз ви читаєте новину «Рада проголосила незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути